Största förändringen för RoHS är förslaget att även låta medicinsk utrustning ingå, liksom övervaknings- och styrutrustning för industrin. Kommissionen vill också göra en lista på farliga ämnen utifrån kemikaliedirektivet Reach, och framöver komplettera RoHS med förbud av ämnen hämtade från denna prioritetslista. Därtill vill kommissionen komplettera CE-märkningen så att en CE-märkt produkt även ska garantera uppfyllelse av RoHS.
För WEEE-direktivet är det framför allt en harmonisering av lagarna för rapportplikt och samkörning av nationella register som står för dörren. Med de åtgärderna hoppas EU-kommissionen inte bara spara 66 miljoner euro årligen, utan även komma åt den illegala handeln med elektronikprodukter och elektronikskrot.
Kommissionären Stavros Dimas påpekar att trots WEEE återvinns bara en tredjedel av alla skrotade el- och elektronikprodukter i Europa - resten går till sopor och i vissa fall illegalt vidare till miljövidrig och socialt svåracceptabel återvinning i u-länder. Skillnaderna mellan EU-länderna är dock stora - i Sverige och andra nordiska länder återvinns betydligt mer medan flera länder i östra Europa snudd på saknar strukturerad återvinning.
Dimas vill därför ändra och höja målet för skrotinsamling från dagens 4 kg per EU-invånare och år till något som bättre reflekterar situationen i de olika länderna. Det nya förslaget från kommissionen är att varje land ska tvingas återvinna 65 viktprocent av alla sålda el- och elektronikprodukter som sålts i landet, mätt som ett genomsnitt av försäljningen under de senaste två åren. Detta mål ska sedan skärpas med 5 procentenheter per år.
Mer information finns på EUs WEEE-portal (länk).