JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Grattis på 40-årsdagen, musen

Nästa vecka fyller datormusen 40 år. Den första, som bara gick att peka med utan klick, utvecklades av Stanfordforskaren Douglas Engelbert som visade upp sin prototyp den 9:e december 1968.
Föga anade Engelbert att hans innovation - en pekare som kunde kommunicera med en bildskärm - skulle bli ett oundgängligt hjälpmedel på vart skrivbord. Ändå hade han jobbat med den i flera år innan han visade upp sin första fungerande prototyp. En film från demonstrationen finns på Internet (länk).

Några år in på sjuttiotalet började mössen se ut som vi är vana vid idag, med kula och knappar. Och det var inte förrän 1983 som Apple lanserade den första datorn med grafiskt gränssnitt, Lisa, som för facila 100 000 kronor kunde styras med en mus. Samma år lanserade även Macintosh sin första mus, ett tillbehör som då kostade nära 2 000 kronor.

Apples Macintosh, som kom 1984, blev det stora genombrottet för musen, som dock inte blev riktigt mainstream förrän 1990 då Microsoft lanserade Windows 3.0.

I slutet på 1990-talet blev musen optisk, tack vare Agilent som ersatte kulan med ljusstyrning och då fick bort behovet av musmattor och musplattor. 2004 lanserade Logitech den första lasermusen som ökade precisionen rejält jämfört med tidigare optiska möss. Samma företag presenterade 2007 sin Logitech Air som klarar att styra pekaren såväl i luften som på skrivbordet. Logitech, som grundades 1981, är idag världens största fristående mustillverkare.

Från svenskt håll hävdas ibland att uppfinnaren Håkan Lans skulle vara musens fader. Hans innovation i sammanhanget kan dock snarare kallas digitaliseringsbord, en anordning som känner av var musen, eller pucken, befinner sig.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)