JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Den problemtyngda mobiltillverkaren Neonode ger upp. Igår försattes företaget i konkurs.
- Utan tillräckliga medel kan vi inte fortsätta, säger vd Per Bystedt i ett pressmeddelande.
Neonode har under det senaste halvåret förgäves letat efter en lösning på företagets ekonomiska problem. Företaget ställde in betalningarna i oktober, och sa då att man hade tre månader på sig att hitta 20 miljoner kronor (länk). Vd Per Bystedt var själv beredd att gå in med 5 miljoner utöver de 15 han redan investerat i företaget. Men det hjälpte alltså inte - igår var konkursen ett faktum och de 20 anställda förlorar därmed jobbet.

- Vi tror fortfarande mycket på vår teknik och vi tror vi har en konkurrenskraftig produkt i Neonode N2, men utan tillräckliga medel kan vi inte fortsätta verksamheten, skriver Per Bystedt i ett pressmeddelande om konkursen.

N2, bolagets andra generations mobil, väckte stor uppmärksamhet då den lanserades på mässan 3GSM i Barcelona 2007 (länk). Den var bland de första i världen med pekskärm som helt ersatte tangentbordet, den kunde automatiskt ladda ner musik från Internet via webbradio.

Ett antal mobiler producerades av den malaysiska tillverkaren Baida. Enligt nyhetsbrevet realtid.se har Baida dock sålt det lagret då man inte fått betalt från Neonode. Varulager lär också finnas i Indien och Skottland, men konkursboet har inga pengar för att hämta hem dessa telefoner. Enligt realtid.se har ingen visat intresse för att ta över verksamheten eller köpa ut tillgångarna.

I och med konkursen står kontraktstillverkaren Note bland förlorarna. Företaget hade kontrakt på att producera Neonodes första mobil, N1, i uppemot 100 000 exemplar, en order som uppgavs vara värd 200 miljoner kronor och därmed vara bland Notes största genom tiderna. Men problem att få betalt gjorde att Note bröt kontraktet, och Note tog en engångskostnad på 128 miljoner kronor år 2006 (länk). De båda företagen har sedan dess förhandlat om Neonodes skuld. 

Konkursen innebär också att Neonode slutar ge support till sina existerande användare.

Historien är dock inte helt slut. Det är bara det svenska dotterbolaget som försatts i konkurs, moderbolaget Neonode Inc i USA lever vidare och ska försöka licensiera ut pekskärmstekniken, kallad Zforce. Enligt realtid.se är det dock osäkert vem som äger rättigheterna till Zforce - det kan vara konkursboet och i så fall har inte heller Neonode Inc någon framtid.

MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus