JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina fick sina 3G-licenser
Efter lång väntan har tre operatörer i Kina fått licens att driva 3G-mobiltelefoni, med varsin standard. Nyheten var väntad efter att landets IT-minister i december gett beskedet att licenserna skulle delas ut under januari.
Precis som IT-minister Li Zhiyong tidigare sagt (länk: etn.se/48081) får China Mobile licens för ett 3G-nät med Kinas egenutvecklade standard TD- SCDMA, China Unicom för WCDMA och China Telecom för CDMA-2000. De tre har kommit överens om att dela master för basstationer och annan infrastruktur, vilket var ett villkor för att licenserna skulle delas ut.

De tre operatörerna förväntas nu investera inalles 41 miljarder dollar i utrustning för 3G, skriver nyhetsbyrån AP. Hur snabbt investeringarna ska göras är inte känt, inte heller när de första näten ska öppnas för kommersiell drift. Summan är hursomhelst tillräckligt stor för att kunna utgöra skillnaden mellan ett dåligt och ett bra år för telekomföretagen.

Hur stor del av investeringarna som går till de inhemska leverantörerna Huawei och ZTE, och hur stor del som Ericsson och andra västerländska företag får dela på återstår också att se.

Ytterligare ett frågetecken är efterfrågan. I Kina finns redan 650 miljoner mobilabonnemang, motsvarande hälften av landets invånare. Hur stort intresset är för mobilt bredband, trådlös video och andra 3G-tjänster är inte känt.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)