JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Digitalt pass i konkurs

Företaget Smarticware i Kista som lett ett EU-projekt för digitala pass har gått i konkurs. Grundaren Omid Aval ska nu i stället satsa på elbesparingssystem.
Smarticware i Kista väckte viss uppmärksamhet när man 2004 fick förtroendet att leda ett EU-projekt för framtidens EU-gemensamma rfid-baserade pass (länk), fyllda av biometrisk information som fingeravtryck och ögonavbildningar. Projektet hade en budget på 5,2 miljoner och bland deltagarna fanns tyska jättarna Infineon och Siemens samt franska Mirage.

Tanken hos Omid Aval var att utveckla produkter för ändamålet inom Smarticware. Men så blir det inte, för häromdagen lämnade Smarticware in en konkursansökan.

- Vi fick inget gehör hos riskkapitalbolagen. Och när min nya revisor dessutom slarvade med att rapportera ordentligt så gick bolaget i konkurs, och det var ingen ide att försöka rätta till det. Men vi har inga skulder, säger Omid Aval.

Han ledde också seminarier hos Vinnova i konsten att söka EU-pengar. Men den senaste tiden har Omid Aval istället fokuserat på en ny verksamhet - elbesparingslösningar för hem och industri där hans nystartade bolag Eurelectroflow (länk) bland annat distribuerar produkter från ett amerikanskt bolag.

- Vi har visat att vi kan spara 10-34 procent av elförbrukningen i industrin, och upp till 50 procent i hemmen, säger han.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)