JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sirf och CSR går samman

De två kommunikationshalvledarbolagen Sirf och CSR slår ihop sina påsar och bildar ett gemensamt bolag som blir en tydlig marknadsledare inom GPS-kretsar. Båda bolagen har tidigare haft utveckling i Sverige som sedermera lagts ner.
Amerikanska Sirf har länge haft fokus på navigation och positionering, och äger en rad patent inom GPS och dess variant A-GPS (assisted GPS) där positioneringen stöds av mobilnätet. företaget har även utvecklat teknik där GPS-signalen samverkar med wlan för ökad precision. Brittiska CSR, Cambridge Silicon Radio, är främst känt för sina Bluetoothkretsar men har även arbetat en hel del med GPS och sin egen patenterade variant e-GPS (enhanced GPS), ett annat sätt att förbättra GPS-positioneringen med av mobilnätet.

Nu går bolagen samman. I praktiken köper CSR hela Sirf, och betalar i egna aktier. Sirfs aktieägare kommer att äga 27 procent av det sammanslagna bolaget. Båda företagets styrelser står enhälliga bakom samgåendet, som väntas blir formellt klart under årets andra kvartal.

Det faktum att allt fler mobiltelefoner utrustas med GPS och positioneringstjänster är grundbulten för samgåendet. Sirf har sina största kunder bland klassiska GPS-tillverkare och i bilindustrin. CSR är mobilbranschens hovleverantör av Bluetooth, och hör till de ledande även vad gäller GPS-funktionalitet i mobilerna. Företaget hävdar att var femte mobil som såldes i fjol hade GPS, och tror att den andelen fördubblas fram till 2012.

- Med Sirfs GPS-teknik kommer vi att kunna nå våra strategiska mål snabbare, kommenterar CSR i ett pressmeddelande.

Ur svensk synvinkel kan noteras att båda bolagen haft utvecklingscenter i Sverige som i båda fallen lagts ned. CSR tog över Ericssons lag av Bluetoothutvecklare i Lund 2005, men lade ned kontoret där i november i fjol varvid 30 anställda förlorade jobbet (länk). Man har dock kvar ett antal utvecklare i Stockholm i dotterbolaget Nordnav.

Sirf köpte 2005 ett konsultföretag inom rf-teknik som startats av före detta Ericssonanställda 1999 under namnet Bluechip. I våras ville dock Sirf lägga ned den verksamheten. De anställda tog då över bolaget, ändrade inriktningen och bytte namn på firman till Kisel Microelectronics (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)