JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qimonda snart ett minne blott
Den tyska minnestillverkaren Qimondas tid är räknad. Sedan årsskiftet har företagets verksamhet i både USA och Europa krävt statligt stöd mot konkurs. Nu har potentiella köpare en månad på sig att agera, annars står företaget inför en likvidation.
Inte helt oväntat har världens fjärde största DRAM-tillverkare, tyska Qimonda, haft en extremt tuff start på detta år. I januari blev det klart att företaget inte kunde skrapa ihop det kapital som krävdes för att verksamheten i Tyskland skulle överleva. Istället öppnade företaget för ett insolvensförfarande med den lokala domstolen i München, som berörde verksamheten i München och Dresden. Och så sent som för en knapp vecka sedan ansökte Qimonda om konkursskydd för den amerikanska verksamheten i USA.

Nu meddelar också Qimonda att tiden börjar rinna ut för företaget. En lösning med nya investerare måste till innan utgången av mars, annars kommer företaget att likvideras.

För att överleva krävs alltså en köpare. Delstaten Sachsen, där företagets Dresdenfabrik ligger, har erbjudit sig att ställa upp med 150 miljoner euro för att hjälpa företaget. Till det hör att Qimonda talar med politiker i delstaten Bayern, den tyska regeringen, Portugal och EU. Den tyska regeringen har också indikerat att den är villig att skjuta till kapital under en övergångstid, då ett övertagande sker. För tillfället är de anställda enbart garanterad lön till och med den sista mars – alltså i sex veckor till.

Qimonda ägs till 77,5 procent av Infineon.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)