JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Power virtuellare, mer multitrådad

Power.orgNya instruktioner för processorarkitekturen Power ska effektivisera virtualisering och multitrådning i inbyggnadsversionen av Power. Dessutom får operativsystemet Linux bättre stöd i Powerprocessorer för både servrar och inbyggda system.
Organisationen Power.org publicerar version 2.06 av den standard som föreskriver vilka instruktioner som ska stödjas av processorer som följer arkitekturen Power.

Stödet för virtualisering förbättras i inbyggnadsversionen av Power. Processorn får ett "guest mode" och minneshanteringssystemet (MMU) förändras. Det här är funktioner som gör det enklare att isolera tillämpningar från varandra och att dela upp hårdvaruresurser mellan dem.

Inbyggnadsversionen får också stöd för multitrådning

Power.org har sneglat på operativsystemet Linux när man tagit fram ISA 2.6. MMUn har anpassats för att arbeta effektivare tillsammans med Linux virtuella minneshantering i så kallade page tables.

ISA 2.6 innebär en hamonisering av server- och inbyggnadsversionen av Power eftersom mycket av ovanstående redan stöddes sedan tidigare i serverversionen. Detta gör det enklare att flytta programvara mellan Powerprocessorer.

ISA 2.6 har förbättrat stöd för matematik på 64-bitars flyttal, så kallad double precision. Bland annat finns nu vektorinstruktioner för double precisionflyttal.

Freescales arkitektur e500mc stödjer ISA 2.06. Den kommer att användas i Freescales Qoriq-processorer. Också IBM Power7, som släpps 2010, stöder 2.06.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)