JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 17 januari 2020 VECKA 03
Den amerikanska tidningen EE Times tror att Ericsson kan ta marknadsandelar och behålla positivt kassaflöde under 2009. Frågetecken ställs dock för Sony Ericsson och ST-Ericsson, som båda väntas behöva kapitaltillskott under året. Det framgår i en analys på tidningen webbsajt (länk).
EE Times är klart imponerat av Ericssons fjolår, då företaget ökade sina intäkter med 11 procent til 22,7 miljarder dollar och sin kassakista med 30 procent till 8,1 mijarder dollar, samtidigt som finanskrisen drabbade världen och konkurrenterna - särskilt Alcatel-Lucent och Nortel - hade både marknadsmässiga och finansiella problem.

Just den starka finansiella situationen tror tidningen blir en nyckelfaktor för Ericsson under 2009. Ericsson får beröm för att ha satt in sparprogram tidigare än konkurrenterna, men säger att det nu är upp till företaget att bevisa att det starka resultatet under 2008 inte var en engångshändelse.

För utmaningar finns, främst i de delägda dotterbolagen Sony Ericsson och ST-Ericsson. Det sistnämnda kommer att behöva mer kontanter från båda sina föräldrar på kort sikt, något både ST och Ericsson medgett, skriver EE Times.

Tidningen har pratat med ett antal analytiker som ger en i huvudsak positiv bild. Ericsson anses ha muskler nog att kunna ge sina kunder mer fördelaktiga kreditvillkor än fattigare konkurrenter, menar exempelvis Standard & Poor, som dock också menar att investeringsklimatet i telekombranschen är så tufft att man nedgraderat Ericssonsaktien från "stabil" till "negativ".

Att Ericsson gick så starkt under 2008 förvånade många analytiker, inte minst framgångarna i USA som fortsatt under 2009, bland annat med det stora LTE-kontraktet med Verizon Wireless.

Fjolårets sparbeting på 434 miljoner dollar sköt över målet - resultatet blev en minskning av kostnadsmassan med hela 706 miljoner dollar. Ändå ökar Ericsson besparingstakten, konstaterar EE Times. Ytterligare 1,1 miljarder dollar ska skäras bort från kostnaderna fram till andra halvan av 2010.

- Detta eftersom världen upplever den allvarligaste ekonomiska nedgången vi sett sedan 1930-talet, citerar EE Times Carl-Henrik Svanberg.

Någon utdelning från Sony Ericsson räknar inte analytikerna med i år, tvärtom. I fjol fick Ericsson 482 miljoner dollar därifrån, men i år är det snarare ett kassainflöde till mobiltillverkaren som kan komma att behövas, tror tidningen som kallar Sony Ericsson för en akilleshäl.

Analytikerna går dock isär om hur allvarligt läget är för Sony Ericsson. Medan Standard & Poor inte tror att besparingar är tillräckligt så tror analytikern Argus att 2009 kan innebära en comeback, tack vare styrkan på smartmobiler som väntas växa rejält även ett år som detta då mobilmarknaden totalt väntas krympa.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)