JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nvidia stöder alternativ grafik

NvidiaGrafikföretaget Nvidia ska satsa mellan 500 000 och fem miljoner dollar på nyföretag som försöker hitta nya användningsområden för grafikprocessorer. Företaget oroar sig för att den så kallade GPGPU-revolutionen ska komma av sig i lågkonjunkturen.
GPGPU (general purpose programming on graphic processing units) innebär att använda grafikprocessorer för att utföra generella beräkningar vid sidan av de grafikberäkningar de egentligen är utvecklade för. Trenden har uppstått med intresset för multikärnor i och med att grafikkärnorna är massivt parallella arkitekturer redan idag. Nya grafikkärnor utrustas numera också med instruktioner som gör dem mer generella.

Nvidia säger sig redan ha stött företag som utvecklar teknik för spel och superdatorberäkningar på företagets grafikkärnor. Men just nu finns en brist på riskkapital, enligt Nvidia. Därför gör företaget detta utspel nu.

Företaget hoppas också kunna övertala andra riskkapitalplacerare att investera i grafikkretsinnovation. Enligt Nvidia ska även företag som arbetar med konkurrenten ATIs grafikteknik kunna få del av pengarna.

En del av pengarna ska användas till att bygga upp ett ekosystem för GPGPU-programmering. Utspelet harmonierar med Nvidias marknadsföring som säger att grafikkretsen håller på att ersätta CPUn som datorns hjärta.

En ny webbplats, kallad Venture Zone, ska visa upp nyföretagande inom området.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)