JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Välj utbildning smart
Bli högskoleingenjör om du vill ha jobb i framtiden. Så kan man tolka Högskoleverket färska rapport om vilka utbildningar som väntas leda till jobb i framtiden. För civilingenjörer ser det inte lika ljust ut.
FAKTA

Högskoleingenjör
• Treårig utbildning, som kan utökas med en magister- eller masterexamen (upp till fem år)
• Över 20 utbildningsplatser i Sverige

Civilingenjör
• Femårig utbildning
• Elva lärosäten i Sverige
Idag är det brist på högskoleingenjörer och värre blir det, enligt Högskoleverkets senaste analys av arbetsmarknaden (länk). För tillfället nyutexamineras runt 3200 högskoleingenjörer per år i Sverige. Det är knappt hälften av det uppskattade behovet, som främst orsakas av att många gymnasieingenjörer kommer att gå i pension under de närmaste åren.

För civilingenjörer ter sig framtiden tuffare. Rekryteringsbehovet väntas ligga något lägre än antalet som nyutexamineras fram till år 2025. Det betyder att man ser ett gradvis ökande överskott av civilingenjörer i framtiden.

Samtidigt flaggar Högskoleverket för att det är väldigt svårt att bedöma hur attraktiva olika ingenjörsutbildningar kommer att vara i framtiden. Idag är Industriell ekonomi den näst populäraste civilingenjörsutbildningen i Sverige bland nyutexaminerade medan de vanligaste utbildningarna hos förvärvsarbetande är maskinteknik, energi- och elektroteknik, byggteknik, teknisk fysik samt kemi- och bioteknik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)