JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acticut vill ta in tio miljoner

En av Embeddedprisvinnarna från år 2006, Acticut, vill nu fylla på kassan med en miljon euro. Pengarna ska användas för marknadsföring av företagets teknik som minskar vibrationerna vid svarvning.
15 procents produktionsförbättring, 75 procents ytjämnhetsförbättring, 10 procent reduktion av kostnad för skär och hållare och som grädde på moset 90 procent reduktion av ljudnivån. Det är löftena från Actucut som utvecklat en teknik för att reducera vibrationerna vid bland annat svarvning, Systemet baseras på forskning i signalbehandling på Blekinge Tekniska Högskola och belönades med Minsta Embeddedpriset år 2006 (länk).

I Acticuts system byts den vanliga skärhållaren i svarven ut mot en specialanpassad modell som dels innehåller en rörelsegivare dels ett ställdon för att reglera kraften med vilken skärstålet pressas mot ämnet som svarvas.

Signalen från givaren bearbetas med en algoritm som anpassats för svarvning och resultatet används för att i realtid styra kraften i skärstålet.

Företaget befinner sig fortfarande i en uppstartsfas, omsättningen har legat på 2,5 miljoner de senaste två åren och förlusterna har varit betydande.

Nu vill företaget fylla på kassan för att snabba upp expansionen. Acticut emitterar därför nya aktier och teckningstiden sträcker sig fram till den 31 mars.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)