Personer som lider av anorexi eller bulimi är egentligen inte sjuka, de behöver "bara" lära sig ett bättre ätbeteende. Det är tesen bakom den behandlingsmetodik som utvecklats av professor Per Södersten och klinikchef Cecilia Bergh från Karolinska institutet.
För att lära in det nya beteendet har de två, tillsammans med konsultföretaget Mikrodidakt, tagit fram en särskild matvåg med en tillhörande dator och display. Varje patient får en individuellt programmerad våg som sätts under tallriken vid matdags. Vågen registrerar hur mycket mat som läggs på tallriken och displayen anger i procent hur mycket av måltiden som lagts upp. Därefter ber datorn att patienten ska ange hur hungrig han eller hon är. Och när vederbörande börjar äta ger datorn feedback på äthastigheten genom att jämföra hur fort vikten på tallriken minskar med en ideal kurva.
Denna våg, kallad Mandometer, belönades igår med Stora Embeddedpriset, det branschpris för bästa unika produkt inom inbyggda system som delas ut av Tekniska Mässan i samarbete med IM-föreningen, Elektronikindustriföreningen, Tekniq, Minst och branschtidningen Elektronik i Norden.
Fast Pär Löfgren på Mikrodidakt menar att det där med "embedded" är aningen överdrivet.
- Det har gått för mycket hype i ordet. Vi har ju jobbat med den här typen av teknik sedan 1980, säger han.
- Och visst, Mandometern är en unik produkt, det var därför vi nominerade den till priset. Men vi har gott om projekt med högre teknisk verkshöjd, säger han.
Utvecklingen har tagit drygt ett år. Inuti vågen sitter en styrkrets, och i datorenheten sitter en standardprocessor, en display och en MP3-spelare.
- Ett av kraven var att vågen skulle ha talfunktion. Det enklaste sättet vi kom på var att ta elektroniken från en MP3-spelare. På köpet fick vi funktionen att man kan spela musik med maskinen. Men inte under måltiden, då ska man koncentrera sig på maten, berättar Pär Löfgren.
Betydligt mer lycka utstrålade vinnaren av studentpriset. Precis som det stora priset innebär det en del ära, men därtill även 50 000 kronor.
Vinnaren, Salar Kassemi från Örebro, sken av stolthet i sin monter.
- Jag är fortfarande chockad. Jag har jobbat 10-12 timmar om dygnet, oftast ensam, utan några utvecklingspengar, berättar han.
Salar Kassemi har utvecklat en ultraljudssensor kopplad till en vibrator.
Med den kan synskadade personer få reda på om det finns någon eller något i närheten, och hur långt det är dit. Vibratorn har olika takt för de tre avstånden noll till två meter, två till tre samt tre till fyra meter. Den version som vann priset sitter på ett par solglasögon.
- Jag gjorde en prototyp som exjobb, i en vanlig låda. Sedan fick jag kontakt med ett forskningsinstitut i Örebro som drev projekt med dövblinda flickor. De ville ha något lite mer moderiktigt, berättar Salar Kassemi.
Från glasögonen där ultraljudssensorerna sitter går idag en sladd till själva elektronikenheten som förvaras i fickan. Det tillhörande 9 V-batteriet räcker för 25 timmars drift. Men Salar Kassemi betonar att detta är en tidig version.
- Det ska inte vara några problem att bygga något mindre och strömsnålare, som kan sitta i själva glasögonen och drivas av knappceller, säger han.
Uppmärksamheten kring hans projekt och utställningen på Tekniska Mässan har gett honom kontakt med 3-4 olika möjliga partner. För hans plan är definitivt att industrialisera produkten och fortsätta inom medicinsk teknik.
- Jag har alltid varit intresserad av området. Mitt nästa projekt är ett hjälpmedel för MS-sjuka som ska få dem att kunna gå igen. Jag har en design halvklar, men behöver professionell hjälp, säger han.
Men han har inte bara haft medgång i projektet.
- Min prototyp visade jag upp för Almi i Örebro. Men de sa åt mig att kasta den, och skaffa ett riktigt jobb. Då blir man rätt knäckt, berättar han.
De två etablerade embeddedpriserna har i år fått sällskap av ett tredje, i klassen mikro- och nanoteknik, kallat Minsta embeddedpriset. Det gick i år till företaget Acticut från Falköping och dess system för reglering av vibrationer vid svarvning och annan metallbearbetning. Systemet dämpar vibrationerna i realtid, vilket minskar oljudet och höjer kvaliteten.
Tidigare har operatörens skicklighet snarare än maskinens egenskaper varit det avgörande för resultatet - med Acticuts system blir kvaliteten både jämnare och mer oberoende av operatör.