JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft och Tomtom gör upp

GPS-navigatorföretaget Tomtom lovar att stänga av de delar av filsystemet FAT som kan tänkas omfattas av Microsoftpatent. Det betyder att ett hot mot Linux och andra användare av FAT försvinner, åtminstone för stunden.
Microsoft och Tomtom har befunnit sig i en patentkonflikt där företagen stämt varandra för intrång på diverse patent. Mest uppmärksammat är Microsofts anspråk på patent i filsystemet FAT, eftersom filsystemet har många användare utöver Tomtom – bland annat används det i öppen källkod som operativsystemet Linux.

Microsofts patent gäller teknik som skapar kompatibilitet mellan de korta filnamn som användes i det gamla operativsystemet DOS och de långa filnamn som FAT tillåter. Tomtom lovar nu att inom två år ha skrivit om sin FAT-programvara så att denna bakåtkompatibilitet försvinner. Därmed trollar företagen bort en konflikt som potentiellt kunde spritt sig till fler.

Tomtom viker sig även i övrigt för Microsofts licenseringskrav. Företaget går med på att licensera ett antal patent från Microsoft. Dessutom licenserar företaget egna patent tillbaka till Microsoft.

Microsoft har tidigare sagt sig ha hundratals patent som Linux inkräktar på.

Linux kan å sin sida luta sig mot organisationen Open Invention Network (OIN), som samlat patent för att användas i en motattack på den som eventuellt skulle patentattackera Linux. Tomtom blev under konflikten medlem av OIN.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)