JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Den första virtualiserade pc-mobilen

QA4Embedded Systems Conference Australiska OK Labs och Motorola har lyckats bygga en pc-mobil (smartphone) som kör ett rtos och Linux på en och samma ARM926-kärna. Lösningen sänker enligt OK Labs slutpriset med 10–15 dollar på själva mobilen och med 30–40 dollar för operatören.
Det här är enligt OK Labs den första gången som en kommersiellt tillgänglig pc-mobil använder virtualiseringsteknik för att köra basband och tillämpningar i varsin virtuell kärna i en och samma fysiska kärna.

Ryktet om den nya mobilen nådde etn.se i mitten av förra veckan.

Mobilen heter Evoke QA4 och demonstreras av OK Labs på den pågående mässan Embedded Systems Conference (ESC) i San Jose. Den kommer att dyka upp i handeln under andra kvartalet i år.

QA4 har pekskärm, accelerometer, tvåmegapixelkamera och tretumsdisplay.

Virtualiseringstekniken betyder att realtiden i basbandsbearbetningen inte kan störas av att Linuxoperativsystemet eventuellt låser sig.

OK Labs påpekar att virtualiseringen också är en spärr mot Linuxlicensen GPL. Den som bygger en mobiltelefon i ett Linux modifierat för realtid måste dela med sig av sin modifiering. Med virtualiseringen blir det istället möjligt att köra standard-Linux medan realtidsoperativsystemet kan behållas privat eftersom det aldrig sker någon blandning av programkoden mellan dem.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)