JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pc-branschen bryter PVC-löften

Flera stora pc-tillverkare bryter löftet att i år sluta använda PVC och bromerade flamskyddsmedel. Å andra sidan använder elektroniktillverkarna allt mer förnybar energi. Det framgår av Greenpeace 11:e miljöranking av elektronikbranschen, där Nokia drar ifrån på listan medan Sony Ericsson tappar.
De tre pc-jättarna HP, Lenovo och Dell hade lovat att till i år eliminera PVC och bromerade flamskyddsmedel ur sina produkter. Det löftet har de nu dragit tillbaka vilket gör att de faller till snudd på bottenranking i Greenpeace lista, strax ovanför dataspelsbolaget Nintendo.

Greenpeace dom är stenhård. Man pekar på Apple som redan i fjol eliminerat PVC och brom från allt utom strömkabeln där man inte lyckats hitta något fullgott PVC-fritt alternativ. Och på Acer som till skillnad mot konkurrenterna uppfyller sina löften att ta bort dessa gifter i år. Apples lyft är anmärkningsvärt då företaget historiskt fått mycket dåliga betyg av Greenpeace.

Det finns också fler goda nyheter i den elfte upplagan av Greenpeace miljöranking, kallad Guide to Greener Electronics (länk). Exempelvis blir Nokia allt miljövänligare – man leder Greenpeace ranking med 7,5 poäng av 10 möjliga och får beröm för att man gratis tar tillbaka telefoner för återvinning på 5000 ställen i 84 länder. Företaget har också en plan för att minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent i år och 18 procent nästa år, och ska vid det laget också ta hälften av sin energi från förnybara källor. Företagets produkter, i synnerhet mobilladdarna, ligger därtill i strömsnålhetens toppklass. Mängden återvunnet material, i synnerhet plast, måste dock förbättras om Nokia ska nå ända fram.

Samsung klättrar förbi Sony Ericsson till andraplatsen genom att öka sin poäng från 5,9 till 6,9. Alla företagets LCD-paneler är numera PVC-fria, ett stort steg då Samsung tidigare varit en av elektronikvärldens största PVC-konsumenter. Användningen av bromerade flamskyddsmedel har reducerats avsevärt i såväl pc som tv och mobiler. Även produkternas energieffektivitet är god. Däremot får Samsung bottenbetyg när det gäller koldioxidutsläpp och användning av förnybar energi.

Sony Ericsson får nöja sig med 5,7 poäng. Företaget får höga betyg för sin kemikaliehantering där PVC och bromerade flamskyddsmedel tagits bort ur produkterna. Dock ifrågasätter Greenpeace ett högt gränsvärde för brom. Sony Ericsson går också i bräschen för att ta bort andra skadliga ämnen, som antimon, beryllium och ftalater. Däremot är återvinningsprogrammet för Sony Ericssons mobiler inte i klass med konkurrenterna, plaståtervinningen är dålig och företaget ligger efter övriga vad gäller den egna koldioxidanvändningen och bruket av förnybar energi.

Hela rapporten kan laddas ner här (länk till pdf c:a 1 MB).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)