JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU begränsar elförbrukningen i tv:n
Efter kontorsutrustning, digitalboxar, glödlampor och elmotorer är det nu dags för tv-apparaterna att sänka sin elförbrukning. EU:s kommitté för ekodesign har inom ramen inom för ekodesigndirektivet EUP röstat igenom lagar om gränser för maximal energiförbrukning och att apparaterna måste märkas med sin förbrukning.
– Kraven och energimärkningen kan tillsammans göra stor skillnad. Det kommer att sätta fokus på energianvändningen i tillverkarnas produktutveckling och underlätta för konsumenterna att jämföra driftskostnaderna när de ska köpa nytt, säger Anita Aspegren, enhetschef på Energimyndighetens Testlab i en pressrelease.

De nya kraven förväntas antas i juli 2009 och kommer sedan att införas i två steg år 2010 och 2012.

Hur mycket el en tv får använda beror framförallt på storleken. En större tv tillåts ha ett högre gränsvärde. Värdet påverkas dock inte av vilken typ av tv det är, exempelvis LCD eller plasma, eller av om det finns extra funktioner som hårddisk och extra mottagare. Tv-apparater som inte uppfyller kraven får inte sättas på EU:s marknad, varken genom import eller nyproduktion.

Ekodesignkraven innebär att den maximala energiförbrukingen för en 32-tums bredbilds-tv (16:9-format) får vara 142 W, eller om den har full HD-upplösning 157 W, i steg ett. I steg två skärps maxgränsen till 114 W oavsett upplösning.

Samtidigt som tv-apparaterna måste klara dessa minmikrav införs även krav på märkning motsvarande den märkning som finns på vitvaror idag.

Ekodesignkraven tillsammans med energimärkningen förväntas kunna spara 43 TWh el per år inom EU år 2020.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)