JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enea kan också bygga Linuxmobiler på ett chip
Svenska Enea säger sig kunna upprepa australiska OK Labs bedrift att köra Linux och ett realtidsoperativsystem på en enchipsmobil. Man säger sig ha erbjudit möjligheten till sina kunder redan år 2004.
Linux och ett realtidsoperativsystem på en och samma ARM926-kärna.

Med den demonstrationen stal i tisdags australiska OK Labs allt strålkastarljus på inbyggnadsmässan Embeddes Systems Conference i Kiseldalen. Armkärnan sitter i Motorolas kommande Iphoneliknande mobil QA4.

Svenska Enea erkänner att OK Labs är först med att demonstrera tekniken. Samtidigt säger man sig själv ha erbjudit motsvarande lösning till tillverkare i flera år.

– Det är inget magiskt med den här teknologin. Det finns många som kan erbjuda den utöver Open Kernel Labs, exempelvis franska Virtuallogix och vi, säger Marcus Hjortsberg, säljchef för operativsystem på Enea.

– Vi trodde att det kanske skulle finnas en marknad redan kring 2004, 2005 och diskuterade det med våra kunder som ett sätt att reducera materialkostnaden.

– Men det var ingen som var intresserad, säger Marcus Hjortsberg.

Hur kan man inte vara intresserad av att minska sin materialkostnad?

– Du kanske ska fråga tillverkarna om det istället? Samtidigt kan man konstatera att man på den tiden ännu inte hade bestämt sig för att Linux var något att satsa på.

I dagens pc-mobiler kör den realtidskritiska kommunikationsstacken och ett öppet operativsystem som Linux, Windows eller Symbian, i varsin processorkärna, typiskt en ARM926 respektive en ARM11.

Med OK Labs lösning i en enda ARM926-kärna går det plötsligt att bygga en pc-mobil i de enchipslösningar som idag används i exempelvis musik- eller kameramobiler.

ARM926-kärnan kör ett program kallat hypervisor som låter de två operativsystemen, "gästoperativsystemen", turas om att använda processorn.

För att arrangemanget ska klara realtidskraven i kommunkationsprotokollen krävs att gästoperativsystemen modifieras för att samarbeta med hypervisorn. Anledningen till att Linux är det öppna operativsystemet i QA4-mobilen är att Linux är öppen källkod och därmed får modifieras.

Precis som OK Labs operativsystem OKL4, är Eneas operativsystem OSE en mikrokärna och kan enligt Enea anpassas till att fungera som effektiv hypervisor.

OK Labs betonar att dess mikrokärna tillhör en ny generation som forskades fram på niottiotalet. Ert OSE har 40 år på nacken, har det den prestanda som krävs för den här tillämpningen?

– Ja, säger Marcus Hjortsberg.

OK Labs mikrokärna OKL4 har fått en snabb spridning. Från ingenting till 300 miljoner inbyggda system på bara några år. Många av de inbyggda systemen är mobiltelefoner.

Känner Enea ett hot mot sitt klassiska mobiloperativsystem OSE?

– OK Labs har fått en stor mobilplattformstillverkare som kund. Då hamnar man i många mobiler. Men vi hamnade säkert i 400 miljoner mobiler bara under 2008, säger Jenny Söderhielm Palmblad, informationsansvarig på Enea.

– Dessutom är inte det det enda ben som vi står på.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)