JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Hur den mänskliga hjärnans neuroner egentligen fungerar elektriskt är en hittills olöst vetenskaplig fråga som det nystartade initiativet Nerf, stött av Imec, ska försöka svara på.
Genom att kombinera nanoelektronik med neurobiologi hoppas Nerf kunna zooma in på hjärnans neuroner i hittills oanad detalj, och på så sätt skapa ny kunskap om hjärnans funktioner. I arbetet ingår också att utveckla forskningsmetodik och teknik för medicinska tillämpningar, som diagnostik och behandling av nervsystemen.

Nerf, Neuroelectronics Research Flanders, blir ett samarbete mellan mikro- och nanoelektronikinstitutet Imec, det flamländska bioteknikinstitutet Vib och Katholieke Universiteit Leuven. Ambitionen är att rekrytera ett 50-tal toppforskare inom området fram till 2014. Initiativet har fått 3 miljoner euro av delstaten Flandern för sina första tre år, och de tre deltagarna lovar kontinuerliga investeringar. Imec blir värd för initiativet.

- Närheten till Imecs halvledarforskning gör det här initiativet unikt jämfört med andra neurovetenskapliga center. Idag arbetar neurobiologi och nanoelektronik med samma dimensioner, och då blir det möjligt att utveckla strukturer i nanoskala som kan "lyssna" på neurala kretsar, lära sig deras "språk" och aktivt kommunicera med dem, säger Kris Verstreken på Imec i ett pressmeddelande.

Officiell start för Nerf blir den 29 oktober då dess vetenskapliga råd samlas för första gången. Då ska också ett seminarium anordnas där Nerfs framtidsplan ska diskuteras med inbjudna experter i en rad relevanta discipliner.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)