JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia-Siemens köper LTE-delarna av Nortel
Nokia Siemens Networks köper de delar av krisdrabbade Nortel som sysslar med teknik för kommunikationsstandarderna LTE och CDMA. Med köpet, värt 4,5 miljarder kronor, stärker Nokia-Siemens såväl sin ställning inom LTE som sin position på den nordamerikanska marknaden.
Att konkursdrabbade Nortel på något sätt skulle styckas har stått klart en längre tid. Företaget begärde konkursskydd och påbörjade en rekonstruktion i januari, och sedan dess har spekulanterna köat och spekulationerna gått höga. Nu står det dock klart att Nokia Siemens Networks köper två av de mest åtråvärda delarna – framtidstekniken LTE och den vinstgivande amerikanska CDMA-verksamheten.

– Överenskommelsen är en viktig strategisk möjlighet för oss att stärka vår position på två marknader, Nordamerika och LTE, till ett ekonomiskt rimligt pris, säger Nokia Siemens Networks vd Simon Beresford-Wylie i ett pressmeddelande.

Nokia-Siemens har tidigare lagt ett bud på delar av Nortels verksamhet inom fasta nät, men varken pris eller omfång för den affären har offentliggjorts.

I den nu aktuella överenskommelsen ingår att Nortels FoU-organisation i Kanada blir ett kompetenscentrum för trådlös teknik inom Nokia-Siemens. Drygt 2500 anställda följer med till den nya arbetsgivaren, de flesta i Kanada och USA men även några i Mexiko och Kina. Av dessa jobbar omkring 400 med LTE. Nokia-Siemens har redan flera kunder inom LTE, däribland japanska NTT Docomo. Totalt har Nortel före affären cirka 30 000 anställda, ner från 90 000 då företaget var som störst.

Nortels vd Mike Zafirovski medger att överenskommelsen är bra för anställda, för kunder och för Nortels teknik. Han hade dock hellre behållit delarna inom Nortel, men företaget är enligt lag tvunget att maximera ägarintressena då man är under rekonstruktion.

– Det här är inte vad vi planerade att åstadkomma, citeras han av Wall Street Journal.

Affären minskar antalet globala aktörer på LTE-marknaden till fyra – Ericsson, Nokia-Siemens, Huawei och Alcatel Lucent.

Flera kunder uttrycker uppskattning över köpet, inte minst då det undanröjer tvivel kring framtiden för CDMA-tekniken och dess 3G-uppföljare EVDO. Nortel har cirka 30 procent av CDMA-marknaden.

Nokia Siemens behöver inte stå själv för hela köpeskillingen, 650 miljoner US-dollar motsvarande cirka 4,5 miljarder kronor. Kanadensiska exportkreditmyndigheten EDC stöder affären med ett lån på 300 miljoner US-dollar.

Eftersom Nortel är under rekonstruktion måste affären formellt godkännas av såväl USAs särskilda domstol för bankruttärenden som en domstol i Ontario, något som väntas ske i slutet av juli. I samband med affären kommer Nortel också att begära avlistning från Torontobörsen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)