JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FN-datorn bidde en USB-pinne
Nu finns operativsystemet till FN-datorn OLPC att ladda hem till din egen PC. Det är ett smart sätt att sprida de pedagogiska ideerna bakom OLPC och samtidigt återanvända gamla datorer istället för att skrota dem, tycker amerikanska Sugar Labs.
År 2005, när projektet OLPC – One Laptop Per Child – lanserades och skulle ge fattiga barn tillgång till datorer, så presenterades projektet som en hundradollarsdator.

Hårdvaran låg i fokus. Men en minst lika stor poäng med projektet var det pedagogiska operativsystemet Sugar som utarbetades till plattformen.

OLPC har hittills inte blivit den succé man hoppades på. Och idag finns mängder av netbooks som befinner sig på samma prestandanivå som XO-datorn. Därmed försvinner en stor del av dess nisch, även om XO fortfarande saknar en motsvarighet i robusthet.

Nu lanserar Sugar Labs möjligheten att köra operativsystemet på godtycklig pc, via en USB-pinne.

sugarlabs
Idag finns en betaversion att tanka hem på projektets hemsida, www.sugarlabs.org. Programvaran installeras på en USB-minne på minst 1 GB, som du själv tillhandahåller. Därefter startar du om datorn.

Det finns också en serverversion för klassrumsanvändning av Sugar. Skolor ska kunna välja den pedagogiska arbetsmodellen i Sugar och därmed slippa investera i nya datorer.

Ur användarens synpunkt, skolbarnets, blir USB-stickan en egen portabel dator. Den kan pluggas in i en dator hemma och barnet kan fortsätta arbeta där.

En skarp version ska släppas mot slutet av 2009.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)