JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analytiker tror på långsam vändning i höst
Analyshuset Gartner spår att marknaden för elektroniksystem och andra elektronikprodukter kommer att återhämta sig under fjärde kvartalet, och att försäljningen kommer att accelerera under såväl 2010 som 2011. Men någon snabb vändning blir det inte.
Den goda nyheten är att 2010 och 2011 kan bli relativt hyggliga år för elektronikindustrin, med god tillväxt. Den dåliga är att det kommer att bli lite värre innan det börjar bli bättre, och att återhämtningen kommer att ta tid. Ungefär så kan man sammanfatta analyshuset Gartners senaste marknadsprognos.

– Så gott som alla sektorer i elektronikbranschen går fortfarande bakåt, och fler segment måste bottna ur innan vi kan se återhämtning och positiv tillväxt. Återhämtningen kommer att ta omkring två år, säger Klaus Rinnen, ansvarig för Gartners halvledargrupp.

Visserligen har pc-marknaden redan visat tecken på att ha vänt upp från botten, men de flesta övriga segment kommer inte att bottna ur förrän i höst, tror Rinnen. Och eftersom återhämtningen är ojämnt fördelad tror Gartner inte att halvledarmarknaden kommer att nå 2007 års rekordförsäljning under överskådlig tid, vilket i Gartners värld betyder fram till 2013.

Gartner varnar också för att den ekonomiska tillväxten, påhejad av statliga stimulanspaket, inte nödvändigtvis för med sig ökad konsumtion av mobiltelefoner och bärbara datorer. I så fall kan halvledarindustrin redan i höst hamna i en situation där tillgången åter överskrider efterfrågan, vilket skulle förlänga den nuvarande nedgången.

Men även om stimulansåtgärderna verkligen leder till ökad försäljning av elektronikprodukter så kommer det enligt Gartner att dröja innan ökningen påverkar de dyrare produktsegmenten. Halvledarvärlden måste därför bli bättre på att följa konsumenternas köpbeteende, säger Gartner.

- Många halvledarföretag står på ruinens brant, och flera kommer inte att överleva. Men de kvarvarande kommer att vara effektivare och starkare, säger Jim Tully på Gartner.

Hela analysen, "Dataquest Insight: When Will Demand for End-User Electronics Recover?" finns till försäljning på Gartners hemsida.
 
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)