JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Recab höjer ribban

I höstas gjorde inbyggnadsdistributören Recab en nystart, med delvis nya ägare och en vässad affärsidé. Arbetet har redan resulterat i en rejäl fartökning på bolaget, som nu siktar på att tiofaldiga sin försäljning fram till 2013.
– Det jag är mest nöjd med är att vi expanderat antalet kunder på så kort tid och lyckats få upp både omsättning och orderingång i samtliga industrisegment och i alla länder vi är verksamma. Att vi fått även en del stora företag som kunder har överraskat positivt – sådant brukar ta mer tid, säger Mads Poulsen, Recabs vd, till Elektroniktidningen.
 Mads Poulsen

Han var en av de som kom in som nya ägare i höstas (länk), då Recab startade sitt nya liv. Då var bolaget relativt litet, bokslutet från sommaren 2008 visade en omsättning på 18 miljoner och ett fåtal anställda. Numera finns 14 personer i företaget, och även om Mads Poulsen inte vill prata om omsättningstakt så ligger den klart högre än tidigare.

– Och vi siktar på en omsättning över 250 miljoner kronor år 2013, säger han och medger att det är omkring tio gånger högre än idag.

Expansionen ska ske med samma affärsidé som lades fast vid omstarten i höstas. Det handlar om att fokusera på produktförsäljning inom inbyggda system, och i förekommande fall göra kundanpassning av standardprodukter.

– Många av våra huvudmän gör gärna kundanpassningar av datorkort även för så små upplagor som 50-100 exemplar. Det kan handla om att få ett kort att fungera med en viss buss eller liknande. Det har vi sett stor efterfrågan på, inte minst för signalbehandling, säger Poulsen.

Sedan i höstas har företaget också utökat sitt sortiment med ett tiotal tillverkare, däribland Concurrent Technologies, Excalibur, Pentek, Baytek och Trillium. Dessutom har man etablerat samarbete med konsultföretagen Prevas och Bitsim.

– Vi vill inte ha någon egen storskalig konsultverksamhet. Vi har fyra personer för teknisk support, men för större uppdrag vill vi hellre arbeta med partners.

Ett annat strategiskt val man gjort är att avstå från att gå in på mjukvarumarknaden, och bli en leverantör av exempelvis Linux eller Microsoftprodukter för inbyggnadsmarknaden.

– Vi har diskuterat det, men kommit fram till att vi vill vara oberoende där, säger Poulsen.

Framgångarna har gjort att Recab nu söker flera nya medarbetare, främst i Norge och Finland. Fokus har hittills främst legat på Sverige, Norge och Danmark, men nu ska alltså även Finland upp på agendan.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)