JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Thin Films tredje tryckeri
Tyska Polyic kan nu trycka de plastminnen som Linköpingsbaserade Thin Film utvecklat. Därmed finns tryckerier i USA, Korea och Europa.
- Det är ett krav från en del av de leksakstillverkare vi pratar med att det ska gå att tillverka minnet på olika platser. En annan aspekt är att det är sådana volymer att kostnaden för transporterna gör det nödvändigt att kunna erbjuda lokal produktion, säger Rolf Åberg, vd på Thin Film Electronics.

Sedan tidigare kan amerikanska Soligie och koreanska Inktec tillverka Thin Films plastminnen. Nu kan företaget alltså addera tyska Polyic till listan.

- Vi har arbetat med dem i ungefär nio månader och nu känner de sig säkra på att processen fungerar.

Polyic är en avknoppning från Siemens som utvecklar en PET-baserade rfid-etiketter. Etiketterna är passiva, arbetar på 13,96 MHz och innehåller 96 bitar.

Det läs- och skrivbara ickeflycktiga minne som Polyic producerat för Thin Film innehåller dock bara av 20 bitar.

- Även om deras minne är passivt idag kan man i förlängningen se att de behöver vårt minne för att möta EPC-standarden, säger Rolf Åberg.

EPC eller Electronic Product Code är en RFID-metod som är en kandidat till att ersätta dagens enkla streckkoder som finns på alla konsumentprodukter.

Fokus för Thin Film är dock på leksaker, däribland spelkort som Pokémonkort.

- Där behöver man inte särskilt många bitar tack vare att det mesta sker i datorn och minnet bara fungerar som en pekare.

För att kunna läsa eller skriva till minnet måste det placeras i en särskild läsare eftersom det saknar utläsningslogik. Däremot behåller minnet informationen när det tas ur läsaren.

- Vi har kort som legat i tio år gamla och som det fortfarande är i liv så livslängden är inget problem, säger Rolf Åberg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)