JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
När världens största halvledarbolag samlar till konferens är det dags för något stort. Igår visade således vd Paul Otellini upp världens första kiselskiva med fungerande kretsar tillverkad i 22 nanometer på årets upplaga av Intel Developer Forum i San Francisco.
Testkretsarna som Paul Otellini nu fört in i rampljuset inkluderar både SRAM och logik. På en yta liten som en fingernagel samsas 364 miljoner minnesbitar samt över 2,9 miljarder transistorer. SRAM-cellen är den minsta i sitt slag, hävdar Intel.

Intels arkitekturer och processer har en livslängd på två år  –  varje år släpps antingen en ny process eller en ny arkitektur, vilket företaget kallar ”tick-tack”-principen.

För två år sedan visade Intel upp världens första fungerande krets i 32 nm på just Intel Developer Forum. Först nu är processen certifierad och under årets fjärde kvartal väntas produktionen ta riktig fart. Därefter är det dags för Intel att introducera den nya arkitekturen Sandy Bridge som kombinerar processorkärna med en ny generation av grafikkärna samt AVX-instruktioner.

En god gissning är således att kretsar i 22 nm kommer att dyka upp i volymer först om två år, alltså 2011. Fast då är det sannolikt testkretsar i 15 nm som Intels lyfter upp i rampljuset.
MER LÄSNING:
 
LIVE IDAG:
Internationella rymdstationen
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)