JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
http://www.etn.se/images/stories/personal/janne.jpgGoogles plan B – om surfarna inte byter till Googles egen webbläsare Chrome – är en plugin till Internet Explorer som förvandlar den till Chrome. Elektroniktidningens Jan Tångring analyserar det senaste vapnet i webbläsarkriget mellan Microsoft och Google: ”Effekten av denna plugin är omvälvande”.
Google tar fram en insticksmodul till Microsofts marknadsledande webbläsare Internet Explorer som adderar funktionalitet som finns i övriga webbläsare på marknaden men som Microsoft hittills vägrat att addera på egen hand – i ren självbevarelsedrift, kan man tillägga, mer om detta nedan.

Modulen heter Chrome Frame. Den är ett genidrag. Google har hittat ytterligare ett sätt att komma runt Microsoft – som står i vägen för Googles försök att kontrollera utvecklingen av webben.

Effekten av denna plugin, om Google lyckas få Internet Exploreranvändare att installera den, är omvälvande.

En liknelse som kommer nära är att Google ska infektera Microsoft Internet Explorer med ett virus som förvandlar den till Googles egen webbläsare Chrome. Bilden som dyker i mitt huvud är när agent Smith i filmen Matrix sticker handen i en bröstkorg och transformerar offret till sin egen kopia.

Google har tidigare gått så långt som till att bygga en egen webbläsare, Chrome, efter missnöje med funktionaliteten i den dominerande webbläsaren Internet Explorer.

Den nya geniala iden är att istället bygga om Internet Explorer. Det sker med hjälp av en gigantisk insticksmodul som innehåller samma programvara som Chrome.

Det som ska locka Explorersurfarna att installera Chrome Frame är Googles egen kommande webbtjänst Wave, av många betraktad som nästa killer app för webben redan innan den lanserats.

Så här kommer det att ske. Du kommer att höra talas om det nya fantastiska Wave och du kommer att hitta en länk som uppmanar dig att testa. När du klickar på länken kommer du att få frågan om du vill installera Chrome Frame. Om du svarar ja så inleds förvandlingsprocessen. Efter en tid har alla Explorerklienter på webben förvandlats till Google Chrome, även om de på ytan fortfarande ser ut som Internet Explorer. 

För ett par veckor sedan började Microsoft plötsligt intresserera sig för standardiseringsarbetet med HTML 5. Fram till dess hade företaget lugnt hållit sig utanför, fast i förvissningen att standarden inte spelar någon roll, i och med att den egna Internet Explorer i slutänden ändå skulle sätta de factostandarden. Det är lätt att föreställa sig att det nyvaknade intresset för HTML 5 beror på att Microsoft plötsligt insett att makten över webbprotokollen via Explorer håller på att försvinna.

Chrome Frame ska inte bara fungera i den senaste version nummer 8 av Explorer, utan också i Explorer 6 och 7, där Explorer 6 faktiskt är störst med en fjärdedel av alla nätets webbsurfare under augusti. De olka versionerna av Explorer ägde i augusti exakt två tredjedelar av webbklienterna.

Google behöver inte lansera motsvarande insticksmodul för Firefox, som har en fjärdedel av webbklienterna, eftersom Firefox på egen hand följer med i webbstandarderna.

Bakgrunden till kampen mellan Microsoft och Google är att Google vill göra webbläsaren kraftfull och användbar eftersom Google lever på att folk surfar mycket och ser dess annonspelare.

Microsoft å sin sida är sedan länge övertygat om att en alltför kraftfull webbläsare skulle ta över operativsystemets roll i datorn, och i slutänden göra operativsystemet utbytbart. Och därmed riskera Microsofts i det närmaste monopol på pc-operativsystem, som satt i 92 procent av alla pc i förra månaden.

Den här insikten var orsaken till att Microsoft i december 1995 bestämde sig för att döda webbläsarföretaget Netscape. Och det är orsaken till att Microsoft underlåtit att stödja SVG för vektorgrafik och andra webbstandarder som skulle kunna göra webben allt för vacker och funktionell.

Nedan presenterar Google sin insticksmodul Chrome Frame som också liknats vid det ägg som monstret i filmen Alien planterar in i sina offer.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus