JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina vill börja RoHS-testa telefoner och skrivare
Den första fasen av Kinas RoHS-direktiv trädde i kraft 1 mars 2007. Nu är det snart dags för nästa steg där det inte längre räcker med en självdeklaration. Tillverkare av skrivare och telefoner måste låta testa produkterna för att säkerställa att de lever upp till direktivet, skriver purchasing.com.
Exakt när kravet på testning av produkterna träder i kraft är inte klart. Men det första steget är taget i och med att Kinas IT-ministerium har publicerat kraven i ett dokument kallat ”Key Administrative Catalog for the Pollution Control of Electronic Information Products (Batch 1)”. Berörda företag har fram till den 9 november på sig att komma in med kommentarer till förslaget. Därefter kan det antas av kinesiska myndigheter och blir tvingande tio månader senare.

Kravet på testning av produkter är starkt försenat. Ursprungligen skulle den så kallade katalogen med vilka produkter som skulle testas ha kommit i slutet av 2007. Det skedde inte och den kom inte heller i mitten av 2008 som man sedan trodde, och inte heller i somras, skriver purchasing.com.

Nu finns alltså ”katalogen” i den första versionen och den upptar skrivare och alla typer av telefoner: mobiler, fasta telefoner och trådlösa telefoner. Dock saknas fortfarande uppgifter om hur testerna ska gå till och vilka kinesiska testhus som får göra testerna.

Fler produkter förväntas komma att omfattas av kravet på testning men det är oklart när kinesiska myndigheter kommer att ta nästa steg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)