JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utrensning hotar Taiwans DRAM-industri
Koreanska Samsung dömer ut den taiwanesiska regeringens desperata försök att rädda landets inhemska DRAM-industrin. ”De svaga kommer att försvagas”, menar företaget.
I våras tog den taiwanesiska regeringen beslutet att köpa ut de sex inhemska DRAM-tillverkarna Inotera, Powerchip, ProMOS, Nanya, Rexchip och Winbond. Tanken var att förena de sex blödande minnesföretagen i en stor familj under namnet Taiwan Memory Company (TMC). Tillsammans skulle de få en marknadsandel på 23 procent, vilket borde kunna matcha den koreanska branschledaren Samsungs 25 procent.

Men nu, ett drygt halvår senare, ser projektet ut att misslyckas. TCM har visserligen fått stöd från den japanska DRAM-tillverkaren Elpida – vilket ingick i kravspecen från början – men så mycket mer har inte skett. Ett stort problem har varit alla korssamarbeten mellan olika DRAM-tillverkare. Bland annat har Nanya samarbete med Micron, ProMos samarbete med Hynix, medan Rexchip är ett joint-venture mellan Elpida och Powerchip

Branschjätten Samsung, som var tänkt att bli TMC:s huvudkonkurrent, är mycket skeptiskt till den taiwanesiska DRAM-industrins överlevnad på bred front.

– Taiwans DRAM-tillverkare har inte tillräckligt med pengar för att investera i ny teknik. Vi tror att de starka tillverkarna blir ännu starkare och att de svaga blir svagare när konjunkturen stabiliserat sig, säger Keich Lee, marknadschef för minnen på Samsung till sajten EETimes.

Budskapet är således att Nanya sannolikt kommer att överleva. Däremot är framtiden mycket osäker för Powerchip och ProMOS, som är de två minsta DRAM-bolagen i Taiwan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)