JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. FPGA:er vill in i LTE-basstationerna
I dagens basstationer är det DSP-kretsar som är arbetshästarna. Men för det mer komplexa LTE, där kraven på datatakt och korta latenstider är högre, liksom kostnadstrycket, är FPGA:er och kommunikationskretsar ett bättre alternativ. Det menar Xilinx och Wintegra.
I februari berättade FPGA-jätten Xilinx och kommunikationsspecialisten Wintegra att man tänkte samarbeta inom LTE. Nu finns en första plattform framme, för basbandsdelen. Arkitekturen bygger på tre Virtex 6 från Xilinx och en Winpath 3 från Wintegra. Xilinx står för det fysiska lagret i basstationen medan Wintegras krets arbetar på lager 2 och 3. Förutom dessa fyra kretsar behövs en effektförstärkare och antenner.

De båda företagen menar att kombinationen av FPGA och dedikerade kommunikationskretsar är ett möjligt sätt att få bukt med de skenande kostnadsökningarna för nya halvledare. Att ta fram en ny asic i 45 nm-teknik kostar omkring en halv miljard kronor, och den kostnaden ökar med 10–20 procent för varje processgeneration. Förvisso är såväl Xilinx FPGA:er som Wintegras kommunikationskretsar långt ifrån billiga, men totalkostnaden blir ändå lägre, hävdar de båda.

Sedan samarbetet annonserades har Xilinx vidareutvecklat sina kodare och avkodare, anpassat dem till sin senaste kretsversion Virtex 6, samt tagit fram en plattform för nerlänken. Wintegra har ut­ökat sin repertoar av funktioner med bland annat kryptering. Dessutom har man tagit fram en rad utvecklingsverktyg.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)