JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Solceller i kisel är effektiva, men dyra. För solceller i plast gäller det omvända. Nu har dock brittiska Solarmer Energy för andra gången ökat verkningsgraden på sina plastsolceller i labbet. Nytt världsrekord är 7,6 procent.
En verkningsgrad på 7,6 procent för solceller i plast är ett steg närmare de 10 procent som tycks vara en magisk gräns för att nå acceptans ute i världen.

Det som gör solceller i plast så attraktiva är möjligheten att på sikt få en mycket billig och miljövänlig energikälla. Förespråkarna menar att priset per kWh har potential att pressas under en krona när plastsolcellerna väl är mogna för marknadsintroduktion på bred från. El från kisel blir betydligt dyrare, är budskapet.  

Solarmer Energy, som utvecklar hela solpanelen, anser att det är ett stort genombrott både för företaget och solcellsindustrin att man nu nått över sju procents verkningsgrad med solceller i polymermaterial. Redan nästa år planerar företaget att lansera solpaneler baserade på plastsolceller.

I Sverige arbetar bland annat forskare i Linköping tillsammans med forskare i Peking kring solceller i plastmaterial. Nyligen rapporterade de intressanta framsteg i sin forskning (länk).

Brittiska Solarmer Energy samarbetar i sin tur med forskare på University of Chicago samt UCLA. ULCA är bland annat känt för att utveckla polymermaterial som kan absorbera och konvertera solljus i högre grad än dagens alternativ.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)