JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra radio i samma chips
Texas Instruments har som första företag lyckats klämma in Bluetooth, Wlan, GPS och FM-radio i ett och samma chips. Enligt företaget blir lösningen hälften så stor och 30 procent billigare än alternativen, och därtill blir radioprestanda bättre.
Wilink 7.0 heter skapelsen, gjord i 65 nm-teknik, som är tänkt för framtida mobiltelefoner och annan bärbar utrustning. Den har redan levererats i provexemplar till utvalda kunder och ska förstås visas upp på mässan Mobile World Congress nästa vecka.

Texas Instruments hävdar att man inte kompromissat med prestanda i någon av radiodelarna, tvärtom säger man sig vara bäst i klassen både vad gäller GPS och Bluetooth. Wlan-delen uppfyller 802.11a/b/g och n, och FM-delen klarar både sändning och mottagning.

Företaget säger också att denna krets är lättare att designa in än alternativen där flera radiokretsar används, eftersom man byggt in mekanismer som eliminerar interferens mellan de olika radiotyperna. Därtill kommunicerar wlan, Bluetooth och dess lågenergivariant på en hel del resurser, där en paketschemaläggare ser till att flera anslutningar kan upprätthållas parallellt.

På GPS-sidan har ett antal nyutvecklade algortimer för interferensreducering använts, vilket ökar upplösning i stadsmiljö. Därtill har ett antal strömsparande funktioner lagts in, som också gör GPS-delen mindre beroende av värdprocessorn.

– Som första företag att få in GPS, Wlan, Bluetooth och FM på samma krets är vi upprymda över att ha lyckas lösa några av marknadens mest komplexa utmaningar  för samexistens, säger Haviv Ilan, ansvarig för trådlösa lösningar på Texas Instruments i en pressrelease.

Att marknaden är stor tvivlar företaget inte på – TI hänvisar till en rapport från IMS Research som spår att 4,5 miljarder radiokombinationskretsar kommer att säljas fram till 2013.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)