JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Androidmobil på ensam cpu
Operativsystemet Android och ett realtidsoperativsystem för basband på en enda cpu-kärna. Det erbjuder australiska OK Labs. Tekniken stöder systemkretsar från ST-Ericsson, Qualcomm, Texas Instruments, med flera. Det här betyder att Android tar ytterligare ett steg nedåt i prisklass.
Att en smartmobil inte längre behöver en hårdvaruplattform med separata processorer för basband och användaroperativsystem – det bevisade OK Labs redan för ett år sedan då Motorola släppte Evoke QA4 som är en Brew-Linux-mobil byggd på en ensam ARM926ejs-kärna.

Nu känner sig OK Labs moget att göra samma erbjudande för operativsystemet Android — ”Android One Core” kallas erbjudandet, som levereras i version 4.0 av företagets hypervisor ”Microvisor”.

Microvisor 4.0 administrerar så att två separata operativsystem kan nyttja samma kärna samtidigt.

Utöver den uppenbara vinsten att kunna bygga smartmobiler på billigare hårdvara, finns också de vanliga vinsterna med virtualisering, exempelvis att du kan återanvända programvara i en virtuell version av den hårdvara som den redan fungerar på.

OK Labs hävdar att separationen mellan operativsystemen är såpass pålitlig att du kan anförtro den att skydda exempelvis ekonomiska transaktioner eller hemlig företagskommunikation från att läcka mellan partitionerna.

Tekniken demonstreras just nu på Mobile Focus-mässan i Las Vegas.

MIcrovisor 4.0 stöder även mobilplattformar som använder multikärnor.

OK Labs OKL4 används redan idag på mer än en halv milljard mobiltelefoner, bland annat HTC G1, G2 och Hero, Motorola Droid, Cliq och Evoke QA4, Palm Pre och Toshiba TG01OK.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)