JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minnesfabrik signalerar högkonjunktur
I januari förra året skulle Toshiba börja bygga sin femte NAND-fabrik, men expansionsplanen lades på is på grund av den rådande konjunkturen. Nu har företaget blåst faran över. Spaden ska i marken i sommar och fabriken beräknas kosta närmare 9 miljarder dollar att bygga.
Toshiba är världens näst största NAND-tillverkare, efter Samsung. För tillfället har företaget fyra NAND-fabriker i japanska Yokkaichi, men en femte har varit planerad under lång tid.

Fast i januari år 2009 – då första spadtaget skulle tas – var det otänkbart för det japanska företaget att fullfölja planen på ett fabriksbygge. Istället spekulerades det om Toshiba skulle möta konjunkturnedgången genom slå ihop sin halvledartillverkning med NEC.  

Så blev det inte. Istället flaggar företaget för att tiden nu är inne för att verkställa den framskjutna byggplanen. Priserna på NAND-minnen gick upp under slutet av förra året – hela 5 procent under det sista kvartalet, hävdar analysfirman Isuppli, som dessutom spår att priset på NAND kommer att fortsätta stiga under hela detta år.

Om inte fler fabriker byggs är risken istället stor att det blir brist på NAND-minnen, hävdar Isuppli, som bygger sin analys på den snabba tillväxten av smartmobiler och andra nya tillämpningar som slukar minne för lagring av exempelvis video och musik.

Planen är att Toshibas femte NAND-fabrik ska börja byggas i juli i japanska Yokkaichi. Först nästa år kommer den att tas i drift. Fabriken ska konstrueras för att klara jordbävningar och kommer att få ett mycket energieffektivt renrum, med ett koldioxidfotavtryck som ligger 12 procent lägre än företagets för dagen modernaste NAND-fabrik.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)