JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blogg om patent och företagande
Patentverket lanserar en blogg som ska tipsa företagare om hur de ska hantera frågor kring patent, upphovsrätt och annan immaterialrätt.
Syftet med bloggen är bland annat att ”öka förståelsen för kopplingen mellan företagande och immaterialrätt”. Skribenterna är jurister, informatörer, patentingenjörer, marknadsförare, uppfinnare och politiska tjänstemän, ”med olika perspektiv på immaterialrätten beroende på yrkesroll, erfarenhet och personlighet”.

Bloggen har redan hunnit existera i smyg i en månad och har samlat på sig 24 inlägg.

”Det är förvånansvärt ofta jag möter innovatörer som inte ens gjort detta grundläggande steg och som blir mycket besvikna när vi efter 15 minuter på nätet konstaterar att produkten redan finns på marknaden.” skriver Cecilia Ödman på ALMI Företagspartner i ett inlägg.

Wanja Bellander, vd på Svenska Uppfinnareföreningen, berättar  om de tio vanligaste frågorna som föreningen får. I ett annat av hennes inlägg berättar hon att immaterialrättstvister ofta inte täcks av företagsförsäkringens rättsskydd och gör reklam för en sådan försäkring som Svenska Uppfinnareföreningen tagit fram

Bland inläggen finns ingen patent- eller upphovsrättskritik, a la exempelvis Piratpartiet — ideologiskt är skribenterna genomgående positiva till immaterialrätt och de möjligheter som den erbjuder i form av bland annat upphovsrätt, patent, mönsterskydd, designskydd och varumärkesskydd.

— Att immaterialrätten behövs också idag tycker jag det finns uppenbara bevis för men dessa kommer inte alltid fram i debatten, skriver PRV:s generaldirektör Susanne Ås Sivborg i ett blogginlägg.

— Vi som vet hur viktigt detta är bör ta ett större ansvar och föra fram detta i debatten.

Älskade mönsterskydd!" är rubriken till ett inlägg där en IP-advokat berättar om en konstnär som mönsterskyddar sina verk.

"Var stolt över ditt kunnande och försvara det." skriver en PRV-jurist, och ”med hjälp av immaterialrätten [kan du] slå igen dörren framför näsan på konkurrenterna”.

Bloggen lanseras idag den 26 april, vilket är FN:s ”World Intellectual Property Day”
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)