JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nolltillväxt för mobil infrastruktur
I fjol backade marknaden för mobil infrastruktur med 17 procent. I år blir det bättre, men någon jättetillväxt handlar det inte om. Analyshuset EJL Wireless Research spår att marknaden i år slutar på omkring samma nivå som fjolåret.
Under lågkonjunkturens 2009 minskade marknaden för mobil infrastruktur till 46 miljarder dollar, ner 17 procent jämfört med året innan, hävdar EJL. Det fjärde kvartalet var förvisso bättre, där var nedgången bara 11 procent jämfört med motsvarande kvartal 2008, men enligt EJL är det fullt normalt att det fjärde kvartalet är bättre än de övriga.

– För 2010 tror vi att försäljningen på denna marknad blir mellan minus 5 procent och plus 5 procent jämfört med 2009, mätt i dollar, säger EJLs vd Earl J Lum i ett pressmeddelande.

EJL följer upp försäljningen från de stora företagen inom mobil infrastruktur, som Ericsson, Alcatel-Lucent, Nokia Siemens Networks, Motorola och ZTE. Huawei saknas dock då detta företag inte ger ifrån sig några jämförbara siffror. Av de studerade bolagen var det bara ZTE som ökade sin försäljning av trådlös infrastruktur under fjolåret.

ZTE konstaterar i sin egen kvartalsrapport att man under årets första kvartal ökade sin försäljning med 14 procent till 1,7 miljarder dollar jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Samtidigt ökade vinsten med 40 procent till 16 miljoner dollar. Nästan hela ökningen hänför sig dock till mobiltelefoner samt till mjukvara och tjänster. På infrastruktursidan var ökningen mindre än en procent.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)