JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark minnesmarknad skakar om topp-20-lista
10 av 20 halvledarföretag på rankinglistan för årets första kvartal bytte plats. Orsaken stavas stigande priser för NAND flash och DRAM, rapporterar analyshuset IC Insights.
Minnesberoende Toshiba, Hynix och Micron avancerade alla minst en position på listan medan Elpida gjorde ett ryck med hela sex positioner. Samsung däremot låg kvar på samma plats som tidigare, som tvåa. Å andra sidan kan företaget mycket väl nå en omsättning på 30 miljarder dollar i år och därmed nafsa i hasorna på självaste Intel, spår IC Insights. Det skulle i så fall vara ett lyft på cirka 50 procent.

Dessutom ser Samsung ut att investera klart mest av alla bolag. Med hela 9,6 miljarder dollar i planerade investeringar under 2010, vilket motsvarar 22 procent av all investeringar, kommer företaget att investera lika mycket som Intel och TSMC tillsammans.

Även om Renesas och NEC formellt inte slog ihop sina verksamheter till Renesas förrän den 1 april i år har IC Insights valt att räkna samman dem redan för första kvartalet. Det sammanslagna Renesas skulle ha tagit fjärdeplatsen för 2009 men för kvartal ett blev det en sjätteplats. På grund av den starka minnes- och foundrymarknaden spår IC Insights att företaget kommer att halka ner till en niondeplats när 2010 summeras.

Ur Europeisk synvinkel är det små förändringar. ST tappar en placering och går in som nummer åtta. Infineon ligger kvar på 13:e plats och NXP på plats 17.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)