JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Samsung samlar kraft inom kraft
Koreanska Samsung satsar på halvledare för effekthantering – så kallade power management IC:s. Startskottet är en plats i Apples iPad, hävdar analysföretaget Isuppli, som dessutom spår att försäljningen av effekthanteringskretsar nära nog kommer att fördubblas under de närmaste åren.
– Apple är kung inom produktinnovation och mycket selektivt när det gäller hårdvarukonstruktion. Att företaget använder Samsungs krets kommer sannolikt att göra andra i branschen intresserade. Det kan bana vägen för Samsung att bli en seriös konkurrent inom power management IC:s och ta marknadsandelar från dagens tillverkare, säger Marijana Vukocevic, analytiker på Isuppli.

Samtidigt menar Isuppli att det finns enorma möjligheter till tillväxt inom just detta område under de närmaste åren. Den globala försäljningen förväntas öka från 22,4 miljarder dollar i fjol till hela 40,8 miljarder dollar år 2014. Redan i år väntas försäljningen nå 29,4 miljoner dollar, vilket är 31 procent bättre än i fjol.
 

Benar man upp försäljningen kvartalsvis visar det sig att intäkterna mellan sista kvartalet i fjol och det första i år ökat med 3 procent till 6,9 miljarder dollar, medan den förväntade ökningen mellan årets första och andra kvartal ligger på över 7 procent - allt enligt Isuppli. Det är framförallt konsumentelektronik, trådlös kommunikation och databehandling som står för uppsvinget, hävdar analysföretaget.  

Apples design-win i kombination med en starkt växande marknad är som klippt och skuret för att en halvledarjätte som Samsung ska återknyta kontakten med power management. Under sent 1990-tal drog sig Samsung ur denna marknad, även om företaget genom åren har upprätthållit en del av verksamheten för internt bruk.  

I ett första skede väntas Samsung utveckla kretsar för spänningsreglering i datorer, LDC-tv och mobiltelefoner. Det innebär att koreanen tar upp kampen om marknadsandelar med dagens amerikanska ledargestalter, då i första hand Texas Instruments, National Semiconductor, Maxim Integrated Products och Linear Technology.

– Samsungs design-win i iPad väntas ge intäkter motsvarande 9 miljoner dollar i år och dubbelt upp nästa år. Och det är bara början, konstaterar Marijana Vukocevic.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)