JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teliasonera drar igång LTE i Åbo
Finland kommer att få sitt första LTE-nät i staden Åbo. Det är Teliasonera som bygger nätet, som ska finnas uppe för test redan i slutet av denna månad.
Tanken är att komma igång snabbt för att förbereda för en kommersiell lansering. Men i vilket tempo den ska göras, och hur fort nätet ska byggas ut, bestäms senare i år.

– Vi kommer att besluta om expansion och kommersiell start av 4G-nätet i Finland senare under 2010 utifrån lokala marknadsvillkor, citeras företaget av nyhetsbrevet Mobile Business Briefing.

Nätet kommer att erbjuda mobil datatrafik med en datatakt mellan 20 och 80 Mbit/s. Att man valt just Åbo beror på att staden är europeisk kulturhuvudstad nästa år.

- Ett av Åbos viktiga mål under kulturhuvudstadsåret är att öppna upp evenemang för en bred publik via Internet. Nätet som byggs nu kommer också att stödja stadens utveckling efter 2011, säger borgmästaren Mikko Pukkinen till Mobile Business Briefing.

Teliasonera gjorde sina första LTE-tester i Finland i december i fjol. I Sverige och Norge håller bolaget som bekant på att bygga ut sina LTE-nät i 25 respektive 4 städer, och ska förutom Finland även bygga LTE-nät i Danmark. Företaget väntas också bygga LTE-nät i Estland, Lettland och Litauen genom sina dotterbolag där, EMT, LMT respektive Omnitel.

Företaget har tidigare uttryckt viss frustration över bristen på LTE-mobiler. Nu säger man dock till Mobile Business Briefing att mobiler med LTE-funktioner kommer att börja säljas tidigt 2011, vilket är en mer aggressiv plan än många andra LTE-operatörer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)