JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
söndag 9 augusti 2020 VECKA 32
EDA-jätten Synopsys köper IP-specialisten Virage Logic för 315 miljoner dollar, nära 2,5 miljarder kronor. Köpet stärker Synopsys IP-portfölj och är tänkt att ge kunderna bättre möjligheter att konstruera system på kisel.
– I takt med att allt mer funktionalitet integreras i enskilda kretsar blir högkvalitativ IP en allt viktigare nyckel för konstruktörer som vill minska risken med integration och snabbt komma ut på marknaden, kommenterar Synopsys vd Aart de Geus affären i ett pressmeddelande.

Virage Logic är ett börsnoterat företag med omkring 600 anställda, huvudkontor i Kalifornien och utvecklingscenter i Indien, Ryssland och Armenien. Företaget grundades 1996 och har tidigare köpt upp flera andra IP-bolag, däribland Inchip som gör logik-IP, Ingot Systems som gör applikationsspecifik processor-IP, Impinj som gör IP för icke-flyktiga minnen och ARC som gör IP för konfigurerbara processorer och multimedia.

Företaget är ett av de större inom IP för system på kisel, med en bred produktportfölj som spänner från styrkretsar, multimedia, gränssnitt och minnen som SRAM och icke-flyktiga minnen. Företaget har över 400 kunder inom såväl foundries som fabriksägande och fabrikslösa halvledarbolag. I fjol låg omsättningen kring 69 miljoner dollar enligt Gartner. Företaget har dock gått med förlust de senaste åtta kvartalen, påpekar tidningen EE Times.

Synopsys var redan före affären det EDA-bolag som satsat mest på IP av de tre stora. Man har utökat sin IP-portfölj såväl organiskt som genom förvärv, bland annat köptes Leda Design och dess blandat analog-digitala IP-portfölj 2004 och Mossaid 2007.

Köpet av Virage är säkert åtminstone delvis en reaktion på att branschkollegan Cadence för några veckor sedan köpte Denali, specialist på minnes-IP-block (länk).

Köpeskillingen på 315 miljoner dollar betalas kontant. Affären väntas slutföras under fjärde kvartalet, varvid verksamheten i Virage blir en division inom Synopsys.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)