JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 7 juli 2020 VECKA 28
Årets Millennium Technology Prize går till den schweiziske professorn Michael Grätzel för hans banbrytande arbete inom solceller. Även professor Richard Friend, mannen bakom den organiska lysdioden, och professor Stephen Furber, chefsarkitekten bakom Armprocessorn, får varsin del av priset.
Millenniumpriset på 800 000 euro är ett av världens finaste teknikpriser och delas ut vartannat år av Finlands tekniska akademi. Årets mottagare, Michael Grätzel, är mannen bakom Grätzelsolcellerna och till vardags chef för fotoniklaboratoriet på Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne i Schweiz.

– Traditionellt har kostnaden varit det som hämmat solenergi. Grätzelceller är ett mer överkomligt sätt att ta vara på solens energi. Grätzels innovation kommer sannolikt att ha en viktig roll för storskaliga lågkostnadslösningar för förnybar energi, motiverar Ainmaija Haaria, vd för Finlands tekniska akademi, i ett pressmeddelande.

Utöver Michael Grätzel belönar akademin även de brittiska professorerna Richard Friend och Stephen Furber. Båda får 150 000 euro. Richard Friend, professor i fysik vid Cambridge, belönas för hans arbete inom organiska lysdioder och plastelektronik. Stephen Furber, professor i datateknik vid universitetet i Manchester, är chefsarkitekten bakom Arms 32-bitars riscprocessor vilken enligt akademin är en innovation som revolutionerat den mobila elektroniken.

– Var och en av dessa innovationer uppfyller våra krav på ett utmärkt sätt - de gynnar mänskligheten så brett som möjligt, både idag och i framtiden, säger akademins styrelseordförande Stig Gustavson.

Priserna delades ut vid en ceremoni under gårdagen i operahuset i Helsingfors.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)