JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bredbandskartan har ritats om
Vilket land har störst andel uppkopplade hushåll? Jo, Barbados. Var är den genomsnittliga bandbredden störst? I Sydkorea. Var är bredband billigast? Jo, i USA. Det framgår av en nyritad karta över bredbandsvärlden från tidningen Technology Review.

Sverige brukar toppa många bredbandsundersökningar, men har i Technology Reviews karta (länk) fått se sig förbisprunget av Barbados vad gäller befolkningspenetration och, sedan länge, av Sydkorea när det gäller genomsnittlig bandbredd till hushållen.

Barbados satsning på trådlöst bredband över hela öriket har gjort att 65 procent av hushållen där numera är uppkopplade. Och Sydkorea har länge haft en strategi för hög bandbredd vilket man tänker fortsätta med – målet är att bandbredden de närmaste två åren ska öka från 30 Mbit/s i snitt till 300 Mbit/s i snitt.

Utöver befolkningspenetration och genomsnittlig bandbredd visar kartan även bruttoantalet bredbandsabonnenter och kostnaden för dessa, angiven som andel av en genomsnittlig årslön i landet. På dessa punkter kan konstateras att Kina och USA är de länder som har flest abonnenter - båda kring 100 miljoner.

Kostnaderna skiljer sig dock radikalt mellan dessa länder - i Kina får en abonnent punga ut med mellan 5 och 10 procent av en genomsnittslön för ett abonnemang medan amerikanen kommer undan med under en halv procent av lönen. I Sverige ligger kostnaden mellan en halv och en procent av lönen.

Noterbart är att IT-nationen Indien ligger långt ner i denna statistik. Inte ens en halv procent av landets en miljard invånare har bredband, och datatakten för dessa utvalda ligger i snitt kring 1,5 Mbit/s. Det är förstås landets dåligt utbyggda infrastruktur som är orsaken.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)