JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Forskningsinstitutet Imec har visat upp ett par stora tunna produktionsvänliga solceller med verkningsgrad över 19 procent. Solcellerna är de första resultaten från institutets nyligen installerade process för ändamålet.
Två typer av kiselbaserade solceller med verkningsgrad över 19 procent visades idag upp av det belgiska forskningsinstitutet Imec på konferensen European Photovoltaic Solar Energy Conference i Valencia. Den ena, med screentryckta silverkontakter, har en verkningsgrad på 19,1 procent och den andra, med kopparpläterade kontakter, når 19,4 procent. De är bara 170 µm tjocka och kan göras relativt stora - 148 cm2, vilket enligt Imec indikerar att processerna är industriellt gångbara.

Bakom de höga verkningsgraderna ligger forskning kring både förbättrade ytstrukturer och optimerad materialbehandling, skriver institutet i ett pressmeddelande utan att gå närmare in på detaljerna.

– Vårt mål är att ta fram solceller som bara är 40 µm tjocka och som har  enverkningsgrad över 20 procent. Men redan har vi tagit stora steg mot industriell produktion av miljövänliga, billiga, tunna solceller med hög verkningsgrad, säger Jef Poortmans som är chef för Imecs solenergiprogram.
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)