JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
Hewlett-Packard lägger in en extra växel för att få memristorn redo för produktion. Ett nyskrivet avtal med minnestillverkaren Hynix syftar till att kommersialisera tekniken. HP är en potentiell användare på sikt - liksom den svenska telekomgiganten Ericsson.
I våras berättade Hewlett-Packard att man börjat testa de första provexemplaren av en ny typ av icke-flyktigt minne byggt på memristorteknik. En memristor är en kombination av ett minne och ett motstånd som blir mer eller mindre resistivt beroende på hur mycket ström som passerat. Resistansen kvarstår dessutom efter att strömmen slagits av (se länk).

Nu har HP skrivit ett avtal med Hynix som innebär att de två gemensamt ska utveckla nya material och processtekniker som kan ta minnestekniken – döpt till ReRAM (Resistive Random Access Memory) – från labbet till marknaden. Målet är att de första minnena ska släppas som kommersiella produkter år 2013.

Både Hynix och Hewlett-Packard räknar med att memristorn på sikt ska ersätta dagens flashminne. Likaså ska det kunna agera som ett universellt lagringsmedium och då även fungera som ett DRAM eller en hårddisk.  Samtidigt ska man vara medveten om att det finns flera andra minnestekniker, exempelvis magnetiska minnen (MRAM), fasväxlande minnen (PCM) och ferroelektriska minnen (FeRAM), som kämpar om en bit av minneskakan.

– Men memristorn har en lagringskapacitet som är många gånger större än vad konkurrerande tekniker erbjuder, säger Dr. S.W. Park, vd och teknikchef på Hynix, i ett pressmeddelande.

Att memristorn kan bli en viktig pusselbit i framtiden för systemtillverkare som Ericsson, slog också Mats Karlsson fast i sitt anförande på elektronikmässan S.E.E. i Älvsjö i våras.

Mats Karlsson arbetar med effektiv teknik- och produktutveckling på Ericsson, direkt under CTO Håkan Eriksson, och han menade att minnet är och kommer att vara en flaskhals för Ericsson med den allt större datamängden som ska hanteras. Minnestillverkarnas utveckling är därför på Ericssons bevakningslista.

– HP:s memristorteknik är intressant. Den kan förmodligen öka packningsgraden, men idag finns det ingen minneslösning som kan ersätta DRAM och flash, konstaterade Mats Karlsson under sitt tal (se länk).MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)