JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise

elSmart eluttag
söker finansiering

Fjärrstyrda vägguttag som mäter ström. Idén är inte ny, men några chalmersstudenter har hittat ett nytt sätt att göra det på, och söker nu patent och finansering.
Projektet heter Hauto och är en lösning för automation av elnätet i hemmen. Det handlar både om att spara energi och om komfort och säkerhet.

Konkurrerande produkter av liknande slag finns redan på marknaden. Fjärrstyrda moduler som stoppas in i vägguttagen har kunnat köpas en längre tid på exempelvis Clas Ohlson.

Therese Hauer
Therese Hauer
– Men Clas Ohlson-lösningarna är oftast kraftigt begränsade i konfigureringsmöjligheter och kombinerar ofta inte funktioner vi kombinerar. Dessutom är de osmidiga då de stoppas in i uttag som en extra enhet, säger Therese Hauer, en av studenterna i bolaget Hauto, som just nu håller på att bildas.

På marknaden finns också kompletta systemlösningar som liknar vad studenterna tagit fram.

– Men de är ofta dyra, kräver ibland fackmannainstallation eller till och med ny kabeldragning. Och de är svåra att
byta ut och förändra, säger Therese Hauer.

Hon uppskattar att priset på deras intelligenta vägguttag kan hamna kring några hundra kronor.

– Vårt mål är att för den som är intresserad av att ha koll på elen skall priset vara överkomligt och kännas som en liten, men betydelsefull investering.

Systemet Hauto kan styras via en smartmobil och eluttagen ska vara enkla att installera.

– Vem som helst skall kunna installera det själv. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget på grund av patent, säger Therese Hauer.

Uttagen kan flyttas mellan rum, bytas ut, läggas till och tas bort enkelt utan att övriga delar av systemet påverkas. Hårdvaran kan gå sönder utan att andra delar systemet påverkas. 

Kommunikationen sker via radio. Uttagen har inbyggd positionering: de triangulerar sig själva via de andra enheterna. Finessen ska göra enkelt att flytta om enheter i bostaden.

En säkerhetsfiness är att eluttag som inte är i bruk kan stängas av.

Det finns studier som visar att elanvändning går upp – inte ned – när användarna får information om förbrukningen. Hauer har ännu inte ställt den typen av frågor om sitt system.

– Men då våra vägguttag inte skiljer sig från vanliga vägguttag när det gäller användning och utseende tror vi att den effekten inte nödvändigtvis uppstår för oss då det inte är säkert att användaren aktivt mäter strömmen utan istället låter systemet ge varningar om något drar överdrivet mycket, säger Therese Hauer.

– Dessutom har vårt system möjlighet att automatiskt stänga av stand-by-apparater och datorer, exempelvis under natten eller när ingen är hemma, vilket vi tror är en direkt energivinst i hushållet och något som användaren inte aktivt behöver tänka på eller behöver vara medveten om.

Hauto ställer upp i Tekniska Mässans tävling om inbyggda system, i klassen studenter.


 
MER LÄSNING:
 
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)