JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atom knuffar ut Arm ur nätvideobox
I sista sekunden ändrar sig D-Link och byter ut Nvidias Arm-applikationsprocessor Tegra 2 mot en Intel Atom CE4100 i en nätvideobox. Händelsen är en propagandaseger för Intel i dess utmaning av Arms dominans inom inbyggda system.
Orsaken till bytet i sista sekunden var att Tegra 2 inte hade tillräckligt med prestanda för att kunna strömma hd-video i formatet H.264. Det skriver nättidningen Engadget.

Boxee Box är en tevebox – närmare bestämt en avkodare för Internetvideo – från taiwanesiska nätutrustningstillverkaren D-Link och tv-programvaruföretaget Boxee.

Teveboxen demonstrerades på mässan IDG i San Francisco. Det fick många att höja på ögonbrynen eftersom det tidigare bekräftats att hjärnan i Boxee var en Tegra 2-processor från Nvidia, en applikationsprocessor som bygger på en Arm Cortex A9-dubbelkärna.

Men i sista stunden har Boxee istället fastnat för en Intel Atom CE4100.

Boxee vill stödja "alla" videoformat, inklusive HD-teve i 1080p, vilket det visade sig att Tegra 2 inte klarade av att leverera när videosignalen var kodat enligt formatet H.264. Boxee Box kan spela upp 1080p H.264 i 60 bilder per sekund.

Tegra 2 används i flera kommande Android-pekplattor och smartmobiler och är prestandamässigt med sin Cortex A9-processor en av de starkaste bastionerna mot att Intels inbrytning med Atomprocessor på konsumentelektronikmarknaden. Därför har Intel Atoms seger över Tegra 2 ett symbolvärde.

Det pågår ett processorkrig i elektronikvärlden: Intels lågeffekts-x86-processor Atom utmanar Arm inom inbyggda system. Samtidigt vinner de vassaste Armprocessorerna – i Cortex A-familjen – inträde i netbooks där de utmanar Intels dominans.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)