JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk LTE-testare billig och snabb

En flexibel och framtidssäker syntetisk LTE-testare, byggd helt av standardkomponenter men med prestanda i paritet med det bästa på marknaden - det är vad Syntronic tagit fram i ett Vinnovastött projekt. Testaren kan skräddarsys för olika ändamål och ska då ge kortare testtider än generella instrument.
Ifjol fick konsultföretaget Syntronic i Gävle 3,7 miljoner kronor av Vinnova för att ta fram en syntetisk testplattform för LTE. Nu, drygt ett år senare och med lika mycket pengar satsade från företaget, står plattformen i princip klar.

– Testprestanda ligger i klass med de bästa på marknaden. Men våra testtider är kortare, säger projektledaren Lars Johansson på Syntronic.

Att få fram en säljbar produkt har dock bara varit ett av målen. Lika viktigt för Syntronic är att man byggt upp sin LTE-kompetens.

– Vi tror att vi nu ligger längst fram inom LTE i Sverige, förutom Ericsson förstås, säger Syntronics vd Björn Jansson.

Syntetiskt test går ut på att signalen blandas ned och konverteras till digitala signaler, varvid mätningarna kan göras i mjukvara som körs på en reguljär processor, i det här fallet en rejäl x86:a. Omvänt kan valfri signal alstras via mjukvara, DA-omvandlas och konverteras upp till rätt frekvens. Syntronic har själv utvecklat upp- och nedkonverterare, AD/DA-plattformen och beräkningsmotorn.

– För basstationer har AD/DA-omvandlingen varit flaskhalsen för syntetiska tester, men det har vi löst, säger Lars Johansson.

En viktig poäng är att man enbart använt standardkomponenter - några egna asicar har inte behövts.

– Det är inte vår kärnverksamhet. Och det rymdes inte heller i budgeten, säger han.

Ambitionen är inte i första hand att konkurrera med Agilent, Rohde & Schwarz eller de andra stora testföretagen. Fokus ligger i stället på produktionstest, där företaget hävdar att man kan höja mätnoggrannheten och korta ner testtiden med sin plattform.

– Vi kan optimera plattformen för olika uppgifter, som exempelvis test av ett radiokort. Att kalibrera generella instrument för varje enskilt band är ohållbart - vi kan bygga specifika test för enskilda kort.

Under resans gång har dock flera kunder uttryckt önskemål om att även använda plattformen för forskning och utveckling, för verifiering och för reparationsarbeten på fälten, så konkurrensläget kan ändras framöver.

Stor vikt har lagts vid att göra plattformen, till det yttre en modul som ryms i ett 19-tumsrack, så flexibel, skalbar och framtidssäker som möjligt. Arkitekturen är gjord så att all hårdvara kan bytas ut och nya algoritmer och annan mjukvara lätt kan laddas ner. Ambitionen sträcker sig längre än LTE - tanken är att vara med även i LTE Advanced och kommande standarder. Plus även enklare tillämpningar som ultraljud.

– Generationsskiftet till LTE ger oss ett fönster att komma in på marknaden, säger Björn Jansson.

Inom en månad ska projektet vara klart, och plattformen ska då visas upp för ett antal kunder.

– Deras åsikter styr i hög grad vår roadmap framöver, säger Lars Johansson.

Patentansökningar pågår, och ska kompletteras. Hur många patent som ska sökas är inte klart ännu, det beror lite på hur ansökningarna delas upp, men Lars Johansson tror att det blir minst 3-4 stycken.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)