JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 30 miljoner till basstationslösa mobiler
Terranet i Lund, som gör mobiltelefoner som i sig själva bygger upp kommunikationsnätet, har fått sin första kund och gjort en nyemission på 30 miljoner kronor skriver nyhetsbrevet Rapidus.
Terranets teknik går ut på att låta de ingående mobiltelefonerna själva bygga upp nätet – några basstationer behövs inte. Två mobiler kan direkt kommunicera med varandra, och om avstånden är stora kan samtalen automatiskt gå genom mellanliggande mobiler, upp till sju stycken. Tanken är att snabbt och enkelt kunna få igång kommunikation där mobilnät inte finns, exempelvis i glesbygd eller i katastrofområden. Via en pc ansluten till Internet någonstans i kedjan kan också omvärlden ringas upp.

Bolaget grundades i företagsbyn Ideon år 2004 men har först nu fått sin första kund, ett dotterbolag till Ecuadors statliga telebolag som enligt nyhetsbrevet Rapidus köpt 10 000 telefoner i en första beställning.

Företaget har dragit sig fram på ett par mindre emissioner, men i samband med det nya kundkontraktet kunde en större emission genomföras, på 30 miljoner kronor. Pengarna kommer från befintliga ägare och från personer i företagets närhet.

– Att det nu gick vägen beror dels på att vi har fokuserat och renodlat vår verksamhet, dels på att vi landat ett kundkontrakt, säger vd Per-Olof Johannesson till Rapidus.

Fokuseringen går bland annat ut på att köpa fler färdiga komponenter och tjänster, och utveckla mindre själv. Terranet har 10 anställda och planerar rekrytera ytterligare 3–4 personer under hösten, skriver Rapidus. Därtill sysselsätter bolaget ett 20-tal personer hos produktionspartnern Panda Electronics i Kina.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)