JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

IVA-guld till Elekta-Leksell

Idag får Laurent Leksell, medgrundare av strålknivsföretaget Elekta, motta Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj vid en ceremoni i Konserthuset i Stockholm.
Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, delar varje år ut ett antal guldmedaljer till människor som gjort extraordinära insatser inom den ingenjörsrelaterade vetenskapens område. I år är Laurent Leksell en av mottagarna, jämte Hans Rosling, Sven-Erik Johansson och Sune Svanberg - den sistnämnde får till och med Stor guldmedalj vilket är ett snäpp finare.

Laurent Leksell är ekonomie doktor och en av grundarna till Elekta, vars strålkniv för behandling av hjärntumörer blivit en världsframgång. Tekniken bygger i stor utsträckning på fadern Lars Leksells forskning. Laurent Leksell var tidigare vd, men är nu arbetande styrelseordförande och huvudägare i bolaget, och har tidigare även varit gästforskare vid Harvard och gästprofessor vid Insead.

– Jag känner mig mycket hedrad. Elektra bildades för att bidra till en bättre skattesituation för min far och hans forskning, och inte med ambition att det skulle bli en stor internationell koncern, säger han i ett pressmeddelande.

Han får medaljen för sina "avgörande insatser att leda och utveckla ett forsknings-. och utvecklingsföretag till en global medicinskteknisk koncern" som det står i motiveringen. Där konstateras också att hans "optimistiska ledarskap som präglas av innovation och ett stort samhälleligt engagemang har i högsta grd varit avgörande för Elektas framgångar i skarp internationell konkurrens".

Elektroniktidningen skrev om elektroniken i strålkniven i maj 2008 (länk).

Av de andra pristagarna torde professor Hans Rosling vara i särklass mest känd för den breda publiken. Hans insatser för att förklara den globala utvecklingen inom hälsa, och hur den hänger ihop med utbildning och ekonomisk tillväxt, alltihop illustrerat med rörliga "bubblor" - se www.gapminder.com - har gjort honom till en världskändis.

Priset får han för hans "grundläggande och pedagogiska insatser som på ett enkelt och lättförståeligt sätt förklarar den globala utvecklingen på hälsoområdet".

Sune Svanberg, som får Stor guldmedalj, är professor i fysik i Lund och en av de mest produktiva forskarna i landet. Han har publicerat över 600 artiklar i vetenskapliga tidskrifter. Han var drivande bakom tillkomsten av Lunds Lasercentrum 1995 och blev föreståndare där.

Han får guldmedaljen för "hans pionjärinsatser inom laserspektroskopi samt hans förmåga att omsätta resultaten av sin forskning i tekniska tillämpningar av stor nytta för samhället".

Sven-Erik Johansson, den siste medaljören, har utvecklat redovisningsforskningen vid Handelshögskolan där han är professor emeritus.
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus