JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Bell Labs på soldrift
I syfte att spara pengar, minska sina koldioxidutsläpp, visa att man lever som man lär – och månne inhösta en och annan miljöpolitisk poäng – ska Alcatel-Lucents forskningsinstitut Bell Labs installera en solelanläggning på 1,2 MW.
På 1950-talet gick Bell Labs i bräschen för solenergi – man utrustade då ett antal avlägset belägna bondgårdar i USA med solpaneler som kunde driva dåtidens telefontjänster. De panelerna gav 50 W per kvadratyard, vilket räckte för behovet.

Det arvet hänvisar företaget gärna till när man nu installerar en betydligt större anläggning, 3 700 solpaneler på vardera 318 W, totalt 1,2 MW.

– Bell Labs var pionjärer inom solelsforskning, så detta knyter ihop dagens Bell Labs med vår historia samtidigt som vi blickar mot framtiden, säger företagets vd Jeong Kim i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar med att hjälpa våra kunder att driva sina nät med mer hållbar teknik. Det här solelssystemet kommer att ge oss en hel del praktisk erfarenhet av möjligheterna, säger han.

Anläggningen ska tas i drift i vår. Panelerna ska monteras på utrustning som följer solens rörelser, vilket enligt Bell Labs gör att de tar in 25 procent mer solljus än fast monterade paneler.

Solelanläggningen kommer att uppta 2,5 hektar yta på Bell Labs 80 hektar stora tomt i New Jersey. För att göra den mer attraktiv kommer den att omges av ett dekorativt staket och kringgärdas av träd och buskar.

Alcatel-Lucent räknar med att den genererade elen kommer att minska elnotan med 2,5 miljoner dollar under de närmaste 15 åren, och därtill minska företagets koldioxidutsläpp med 25 000 ton under de närmaste 30 åren.

Hur mycket man betalar för utrustningen, som levereras av företagen Sunpower och Conedison, är inte känt. Inte heller hur mycket el den förbrukar totalt, eller hur mycket företaget betalar idag för denna el.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)