JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. UPPDATERAD: Oro bland användare när Atmel byter till svenskt
Nyheten att Atmel låter svenska Atollic ta över utvecklingsverktyget för AVR UC3 får de nuvarande användarna att gå i taket. Atmel förbereder nu en ny – lugnande – pressrelease.
Idag sitter tusentals utvecklingsingenjörer runt om i världen och utvecklar mjukvara för Atmels AVR UC3-cpu:er (AVR32). De flesta använder utvecklingsverktyget AVR32Studio som tidigare utvecklas av Atmel.

Men nu har Atmel låtit sig imponeras så mycket av svenska uppstickaren Atollic att man vill göra dess utvecklingsmiljö till sin egen standardplattform.

Det betyder att dagens Atmelverktyg AVR32Studio försvinner och ersätts av produkten Atollic Truestudio/AVR.

Nyheten har lett till en storm av frågor från de nuvarande användarna av AVR32Studio. De oroar sig bland annat över framtida support av den gamla utvecklingsplattformen.

En annan av orsakerna till användarstormen – särskilt bland hobbyister – är att det nuvarande verktyget är gratis, till skillnad från Atollics nya verktyg som har ett introduktionspris på 295 euro.

– Atmel har alltid setts som ett företag som stött hobbyister och garageutvecklare. Att AVRStudio och C-kompilatorn var gratis var alltid en viktig poäng i deras marknadsföring. Att de omkullkastar detta kan ses som ett svek i denna användargrupp, hur obetydlig den än må framstå för Atmel, kommenterar utvecklaren Jan Waclawek på forumet AVR Freaks.

Med anledning av uppståndelsen har Atmel fått delvis kalla fötter och förbereder nu ett nytt pressmeddelande om händelsen. Detta för att lugna ner användarna och direkt ge svar på de frågor som nu ställs kring övertagandet.

Atmel kommer att fortsätta ge support för AVR32Studio för befintliga kunder.

Det nya verktyget – Atollic Truestudio/AVR – kan direkt importera filer från det gamla. Enligt Atmel och Atollic krävs inga andra steg för att migrera från AVR32Studio och företagen uppmanar alla användare att uppgradera till Atollic Truestudio/AVR så snart som möjligt – den första versionen släpps redan idag.

Den som använder AVR32Studio idag, utlovas känna igen sig i utvecklingsmiljön – allt – ner till snabbkommandon – ska fungera som idag.

Det nya är de extrafunktioner för bland annat kodanalys, avlusning, test och projekthantering med multipla användare, som svenska Atollic har lagt till.

– Vi är särskilt imponerade av gruppsamarbetsverktygen. De förenklar livet för utvecklingsgrupper, särskilt sådana som är utspridda över orter och tidszoner, skriver Atmel i ett pressmeddelande.

Det som hänt under ytan är att kodbaserna från Atollic och Atmel har fogats samman samtidigt som vissa delar har redan varit gemensamma, exempelvis använde båda de öppenkodsbaserade Gnuverktygen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)